Agim Ceku je nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova in nekdanji kosovski premier. Foto: EPA
Agim Ceku je nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova in nekdanji kosovski premier. Foto: EPA

Srbske oblasti so kolumbijske prosile, naj Cekuja aretirajo na podlagi mednarodne tiralice zaradi vojnih zločinov.

Kolumbijski urad Interpola je srbskim oblastem sporočil, da je nekdanji kosovski vojaški poveljnik in politični voditelj v Kolumbiji kamor je prišel 3. maja, da bi se udeležil konference o demobilizaciji in razoroževanju. Srbskega notranjega ministra Ivico Dačića so obvestili, da bi bili aretacija in izročitev Cekuja zelo težavni, saj bi kolumbijski zakon preprečil pridržanje in izročitev tujega državljana, ki ga iščejo zaradi zločinov, storjenih pred letom 2005.

Ceku je potrdil, da je odšel v Kolumbijo, ker mu je lokalna varnostna agencija ukazala, naj zapusti državo. "Kolumbijske oblasti so dobile prošnjo od Srbije, naj me aretirajo in izročijo Srbiji," je Ceku povedal za Reuters po telefonu iz Francije. "Gre za nelegitimen nalog za aretacijo. Presenečen sem, da bi kdor koli upošteval to zahtevo in da se Interpol še vedno ukvarja s tem, čeprav vedo, da Srbija nima nobene oblasti nad kosovskimi državljani," je še dodal. Ceku v Kolumbijo ne bo mogel vstopiti naslednjih 10 let.

Srbske oblasti Cekuja iščejo zaradi domnevne odgovornosti za umor 669 Srbov in 18 ljudi drugih narodnosti med uporom kosovskih Albancev na Kosovu leta 1999. Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Cekuja ne obravnava kot vojnega zločinca.

T. V.