Kosorjeva je Pahorju povedala, da Hrvaška ne bo dopuščala nasilja. Foto: EPA
Kosorjeva je Pahorju povedala, da Hrvaška ne bo dopuščala nasilja. Foto: EPA
Policija
Hrvaški državljan je v petek zvečer na ljubljanski železniški postaji povzročil pravo obsedeno stanje. Foto: MMC RTV SLO
Hrvat z bombami najverjetneje nad Pahorja

Kosorjeva je slovenskega kolega poklicala po telefonu in mu predstavila stališče hrvaške vlade. Od hrvaške policije je premierka zahtevala, da v najkrajšem mogočem času razkrije okoliščine in dejstva v povezavi s petkovim incidentom in se zavzela za popolno sodelovanje varnostnih organov in policij Slovenije in Hrvaške.

Hrvaški Večernji list piše, da je hrvaški veteran domovinske vojne, 65-letni J. Z. iz Vukovarja, jezen na slovensko blokado hrvaških pogajanj, težavo sklenil rešiti z bombami. Jutarnji list piše, da J. Z., po neuradnih informacijah ujetnik v srbskem taborišču Stajićevo, trpi za posttravmatsko stresno motnjo PTSP, nekaj časa pa se je zdravil tudi v psihiatričnih ustanovah. J. Z. naj bi bil na t. i. schengenski črni listi, ker je bil zaradi poskusa napada z razstrelivom konec 90. let prejšnjega stoletja aretiran v Nemčiji.

Po navedbah časnika dogodek zelo negativno odmeva v diplomatskih krogih in v EU-ju zaradi dejstva, da gre za poskus terorističnega napada na evropskih tleh.

Hrvaška televizija pa na svoji spletni strani poroča, da hrvaško zunanje ministrstvo za zdaj ni prejelo nikakršne uradne informacije od slovenskega ministrstva.

Hrvat z bombami najverjetneje nad Pahorja