Hrvaška premierka je glede nadaljnjih odnosov med državama optimistična. Foto: EPA
Hrvaška premierka je glede nadaljnjih odnosov med državama optimistična. Foto: EPA
Pred srečanjem Pahor-Kosor

Na seji hrvaške vlade je Kosorjeva dejala, da gre v Trakošćan, kjer se bosta srečala s Pahorjem, z upanjem v dobro in konstruktivno srečanje, ki bo pomenilo nov začetek v odnosih Ljubljane in Zagreba. "To bo najino prvo srečanje, srečanje, na katerem se bova spoznala. Upam, da bomo na podlagi jutrišnjih pogovorov še naprej gradili dobre sosedske odnose med državama."

"Zelo sem optimistična, grem s polnim srcem in z dobro voljo. Verjamem, da bo to nov začetek v odnosih Hrvaške in Slovenije."

Po srečanju, ki je predvideno ob 11.30, bo sledila izjava za medij. Pahor se je nazadnje s hrvaškim premierjem, takrat je bil to Ivo Sanader, srečal 24. februarja na Mokricah, navzoča pa sta bila tudi zunanja ministra obeh držav.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes izrazil upanje, da bi rad videl, da bi se "napetosti malce sprostile" in da bi tako na slovenski kot hrvaški strani dojeli, da gre za "spor o dejstvih", kar bi lahko zelo hitro pripeljalo k morebitni rešitvi dvostranskega vprašanja. Podobno kot Kosorjeva meni, da bo petkovo srečanje med premierjema bolj spoznavne narave.

Pred srečanjem Pahor-Kosor