Kosorjeva je že večkrat zanikala, da naj bi Sloveniji obljubila izhod na odprto morje. Foto: EPA
Kosorjeva je že večkrat zanikala, da naj bi Sloveniji obljubila izhod na odprto morje. Foto: EPA

Kosorjeva je poslancem v saboru zagotovila, da se s slovenskim premierjem nista zmenila nič, kar bi bilo zunaj besedila arbitražnega sporazuma o načinu reševanja spora o meji.

"Dogovorila sva se o tistem, kar je zapisano v arbitražnem sporazumu. O tem sva se pogovarjala s premierjem Pahorjem. Nisva se pogovarjala o ničemer drugem, ne javno, ne tajno, niti o domnevah, da sem Sloveniji dala izhod na odprto morje. To so dejstva," je dejala Kosorjeva ob začetku današnje seje sabora, ko poslanci zastavljajo vprašanja vladi.

Premierko je z vprašanjem o arbitražnem sporazumu izzval poslanec Istrske demokratske skupščine (IDS) Damir Kajin, ki ga je zanimalo, kaj sta se Kosorjeva in Pahor dogovorila glede na izjave slovenskega premierja v nedavnem televizijskem soočenju s prvakom slovenske opozicije Janezom Janšo.

Kosorjeva je Kajinu predlagala, da sporazum prebere brez slabih namenov, na srce pa mu je položila, naj bolj verjame njej, hrvaški premierki, kot pa predsedniku vlade katere izmed drugih držav.

Ponovila je, da je sabor potrdil arbitražni sporazum v katerem je zapisano, da bo sporna vprašanja o meji med Hrvaško in Slovenijo reševalo arbitražno sodišče, ter da bodo vsi postopki stekli potem, ko bo Hrvaška podpisala pristopno pogodbo o vstopu v Evropsko unijo.