Kosovo sedem let po razglasitvi neodvisnosti ne doživlja ravno razcveta. Foto: EPA
Kosovo sedem let po razglasitvi neodvisnosti ne doživlja ravno razcveta. Foto: EPA
Kosovo
V zadnjih treh mesecih je Kosovo zapustilo že več kot 50.000 Kosovcev, ki upajo, da bodo na zahodu Evrope našli delo in boljše življenje. Foto: Reuters
Priština
Kosovci v svet odhajajo z avtobusne postaje v Prištini. Foto: Reuters
Sedem let po osamosvojitvi Kosovo v težavah

"Svoj sedmi rojstni dan Kosovo praznuje bolno, saj ga je množično izseljevanje hudo ranilo. Kosovo v zadnjih sedmih letih v socialnem in ekonomskem smislu nikoli ni bilo bolj bolno, kot je zdaj," je v svojem zapisu ocenil kosovski dnevnik Zeri. Enako je dodal tudi Koha ditore, kjer so zapisali, da se je Kosovo sedem let po razglasitvi neodvisnosti znašlo pred največjim izzivom, ki po mnenju analitikov spominja na krizna in vojna žarišča, množičnim izseljevanjem prebivalstva.

Kosovci upajo na več sreče v Evropi
V zadnjih treh mesecih je Kosovo zapustilo že več kot 50.000 Kosovcev, ki upajo, da bodo na zahodu Evrope našli delo in boljše življenje. Večina s Kosova odhaja s prištinske avtobusne postaje, prek Srbije pa odidejo na Madžarsko, kjer skušajo vstopiti v članico Evropske unije. Če jim uspe, še vedno tvegajo, da jih ujamejo in v nekaj mesecih vrnejo v domovino, kjer pa so skoraj brez dobrih obetov za prihodnost.

"Odhajamo. Kaj drugega lahko naredimo? Tukaj ni dela," je na avtobusni postaji v Prištini povedal eden od mimoidočih. "Vlada ni naredila ničesar, skrbijo samo, kako bi napolnili lastne žepe," je povedal drug moški, ki se namerava kmalu izseliti v Nemčijo.

"To je največji kazalnik, da so kosovske institucije doživele neuspeh," so še zapisali v Koha ditoreju, kjer so dodali, da Kosovu še ni uspelo, da bi tako, kot je treba, zaživele tri temeljne institucije - parlament, vlada in sodstvo. Zeri ob tem dodaja še, da je Kosovo v globoki gospodarski krizi, spopada se z brezposelnostjo ter kriminalom in korupcijo na najvišji ravni.

Ogromna brezposelnost, gospodarstvo v slabem položaju
Brezposelnost je na Kosovu približno 45-odstotna, mesečna pokojnina znaša 65 evrov, minimalna plača pa 170 evrov. Medtem je povprečen račun za elektriko, vodo in ogrevanje okoli 50 evrov mesečno. Rast BDP-ja je bila leta 2008 7,2-odstotna, leta 2014 pa samo triodstotna, gospodarski primanjkljaj pa se je z 1,7 milijarde evra povzpel na 2,2 milijarde evra.

Številni krivdo za stanje, v katerem je trenutno Kosovo, pripisujejo nekdanjemu premierju Hashimu Thaciju, ker ni izvedel reform, ki bi bile potrebne za oživitev gospodarstva in za zajezitev globoko razvejane korupcije v državi. Poznavalci ob tem opozarjajo, da se lahko razmere na Kosovu še poslabšajo, ko bodo zahodne države začele vračati ljudi, ki se izseljujejo. "Kosovu se obeta vroča pomlad, vroče poletje in vroče leto," je tako opozoril eden od predstavnikov največje opozicijske stranke Samoopredelitev (Vetevendosje) Ilir Deda.

Lani Kosovo priznale samo štiri države
17. februarja 2008 je kosovska skupščina razglasila neodvisnost Kosova. Doslej je Kosovo kot samostojno državo priznalo 110 držav, med njimi 5. marca 2008 tudi Slovenija. Leta 2014 so Kosovo priznale samo štiri države, kar imajo lahko po pisanju dnevnika Zeri za velik neuspeh in izgubljeno leto.

Kot poroča B92, je bilo dan pred obletnico na ulicah kosovskih mest čutiti razočaranje, po mestih visi veliko manj zastav kot zadnja leta, razpoloženje v Prištini pa je popolnoma turobno.

Sedem let po osamosvojitvi Kosovo v težavah