Kosovska opozicija je zadovoljna. Po njeni oceni bi na posebnem sodišču sodili le pripadnikom OVK-ja, ne pa tudi za srbske zločine na Kosovu. Foto: Reuters
Kosovska opozicija je zadovoljna. Po njeni oceni bi na posebnem sodišču sodili le pripadnikom OVK-ja, ne pa tudi za srbske zločine na Kosovu. Foto: Reuters
Samuel Žbogar
Parlament bo moral prevzeti odgovornost za svojo odločitev, je dejal posebni odposlanec EU-ja na Kosovu Samuel Žbogar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Glasovalo je 84 od navzočih 116 poslancev. 75 jih je ustavne spremembe podprlo, sedem jih je glasovalo proti, dva pa sta se glasovanja vzdržala. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je bila za potrditev ustavnih sprememb sicer potrebna dvetretjinska večina najmanj 81 poslancev.

Medtem ko je kosovska opozicija odločitev parlamenta pozdravila, je kosovski zunanji minister Hashim Thaci izrazil svoje razočaranje. "Zaradi ignorance in lažnega patriotizma so poslanci, ki so glasovali proti, storili napako v škodo državnih interesov," je zapisal na Facebooku.

Razočarani so bili tudi pri predstavništvu EU-ja na Kosovu. Posebni odposlanec EU-ja Samuel Žbogar, sicer nekdanji slovenski zunanji minister, je v prvem odzivu izrazil globoko razočaranje nad odločitvijo poslancev. "Parlament je sprejel odločitev in prevzel svojo odgovornost", je v izjavi za javnost zapisal Žbogar. Nadaljnjih korakov vlade ne bo več, saj so poslanci glasovali za to, da se s tem vprašanjem ne bodo več ukvarjali, je po poročanju APA še navedel Žbogar.

Opozicija: Sodili bi le OVK-ju
Opozicija je zadovoljna, saj bodo po njeni oceni na takšnem sodišču znova sodili le pripadnikom OVK-ja, ne pa tudi za srbske zločine na Kosovu, je poročala kosovska televizija RTK.

Če ne bo Kosovo, bo pa Varnosni svet ZN-a
Thaci je v večurni razpravi v parlamentu opozoril, da bo v primeru, če bo parlament glasoval proti ustavnim spremembam, posebno sodišče za preiskavo vojnih zločinov OVK-ja ustanovil Varnostni svet ZN-a.

Kot je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug, je kosovski premier Isa Mustafa po glasovanju v petek zvečer na Facebooku objavil, da si bo Kosovo prizadevalo izpolniti mednarodne obveznosti, povezane z oblikovanjem posebnega sodišča za vojne zločine. Po posvetovanju s pravnimi strokovnjaki se je odločil za danes sklicati posebno sejo vlade, da bi našli ustrezno rešitev, je še zapisal.

Srbija pričakuje oblikovanje sodišča
Vodja srbskega urada za Kosovo Marko Đurić je v petek zvečer izjavil, da Srbija od Združenih narodov pričakuje oblikovanje posebnega mednarodnega sodišča ali tribunala, ki bi preiskal zločine OVK-ja, potem ko je postalo jasno, da na Kosovu ne obstaja politična volja, da bi te zločine preiskali, poroča Tanjug.

Spremembe ustave neproblematične
Kosovska vlada je v začetku marca parlamentu predlagala ustavne spremembe, s katerimi bi lahko ustanovili posebno sodišče za preiskavo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med konfliktom na Kosovu v letih med 1998 in 2000 ter še kasneje.

Predsednik parlamenta Kadri Veseli je ustavno sodišče zaprosil za mnenje glede načrtovanih sprememb ustave, to pa je 15. aprila presodilo, da spremembe niso problematične.