Uporabniško ime napadalca so kmalu po streljanju blokirali. Foto: Reuters
Uporabniško ime napadalca so kmalu po streljanju blokirali. Foto: Reuters
Finski policist
Na finskih srednjih šolah ne poznajo detektorjev kovin, ki so prisotni že na skoraj vsaki ameriški šoli, a se po tragediji lahko to spremeni. Foto: EPA
Finski dijaki
Prestrašene dijake so evakuirali iz šole. Foto: Reuters
Tragedija na finski šoli

Na strelski pohod se je odpravil 18-letni učenec srednje šole Jokela v Tuusuli, ki leži okoli 60 kilometrov severno od Helsinkov. Napadalec je s pištolo med poukom hodil po šolskih hodnikih, trkal na vrata in streljal vanje, zaradi česar so učenci morali pobegniti skozi okna. Med streljanjem je bilo na šoli več kot 400 dijakov, med tistimi, ki so jih zadeli streli, pa je tudi ravnateljica šole, ki je zaradi poškodb umrla. Med mrtvimi je še pet dijakov in dve dijakinji. Napadalec se je po streljanju ustrelil v glavo in so ga v kritičnem stanju prepeljali v bolnišnico, kjer je zvečer umrl.

Na spletu napoved pokola
Po poročanju nekaterih medijev se je streljanje začelo po objavi videoposnetka na spletni strani YouTube, kjer je ob zvokih hrupne glasbe videti fotografijo šole in nato še moškega s pištolo.

Posnetek ima naslov "Pokol na srednji šoli Jokela", ob njem pa je avtor pripisal, da se je pripravljen boriti in umreti za svoja načela. "Jaz, kot naravna selekcija, bom uničil vse, ki jih vidim kot nesposobne, sramoto človeški rasi in napako pri naravni selekciji," je zapisal uporabnik z vzdevkom Sturmgeist89. Sturmgeist v nemščini pomeni viharni duh. Kmalu po streljanju so na spletni stranil blokirali njegovo uporabniško ime. Eden od učiteljev je povedal, da je bil mladi napadalec obseden z nasiljem in diktatorji, kot sta bila Hitler in Stalin.

Orožje pogosto, incidenti redki
Po strelskih obračunih na šolah so znane predvsem ZDA, kjer je zaradi lahkega dostopa razširjeno nošenje orožja. Finska pa pri tem ni daleč zadaj, saj zaostaja le za ZDA in Jemnom in je tretja država na svetu po številu orožja na prebivalca, vendar so kljub temu nasilni incidenti redki. Finski mediji poročajo, da je to prvo streljanje na šoli v zgodovini Finske. Na šolah po državi so bili sicer od leta 1999 zabodeni štirje učenci, vendar rane za nobenega izmed njih niso bile usodne.

Vsak drugi Finec z orožjem
Po podatkih Inštituta za mednarodne študije v Ženevi ima kar 56 od 100 Fincev orožje, vlada pa se za ostrejši pristop do posedovanja orožja do zdaj ni odločila, saj je stopnja kriminala v državi nizka. Finski premier Matti Vanhane je po strelskem incidentu že namignil, da bi se to lahko spremenilo, saj se je izkazalo, da je 18-letni dijak zakonito posedoval pištolo, ki jo je dobil v krajevnem strelskem klubu.

Glede na pretekle izkušnje pa se Finci ne bodo tako zlahka odpovedali pravici do nošenja orožja, saj so se v začetku leta burno odzvali na predlog Evropske unije, ki je predlagala, da bi starostno mejo za nakup katerega koli orožja dvignili na 18 let. Za zdaj je namreč v Uniji prepovedana prodaja orožja mlajšim od 18 let, vendar to ne velja za športno streljanje ali lov.

Strastni lovci
Finci so se predlogu Unije uprli predvsem zaradi lova, ki je izredno priljubljen med prebivalci države, ki jo v veliki meri prekrivajo jezera in gozdovi. Od 5,3 milijona Fincev jih je lovcev kar 300.000, med njimi je okoli 38.000 takih, ki so mlajši od 20 let. Za orožno dovoljenje lahko zaprosi vsak, ki je starejši od 15 let in policiji navede zadosten razlog za posest orožja. Najlažje se tako do orožja pride s članstvom v strelskem ali lovskem društvu.

G. V.

Tragedija na finski šoli