Kurdska delavska stranka je 1. maja 2010 preklicala premirje, vse od takrat pa se upor proti Turčiji krepi, spopadi pa zaostrujejo. Foto: EPA
Kurdska delavska stranka je 1. maja 2010 preklicala premirje, vse od takrat pa se upor proti Turčiji krepi, spopadi pa zaostrujejo. Foto: EPA

"Ljudstvo Kurdistana pozivamo, naj se odzove na pokol in poravna račune z vstajo," je v sporočilu poudaril Bahoz Erdal iz oboroženega krila PKK-ja.

Turška vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) je v četrtek sporočila, da je šlo za "spodrsljaj" turške vojske, in pritrdila tamkajšnjim oblastem, da so bili ubiti tihotapci cigaret, ki so delovali na območju turško-iraške meje, in ne teroristi.

Neupravičen napad priznala tudi vojska
V generalštabu turške vojske so poudarili, da so letala bombardirala območje, ki ga "običajno uporabljajo" kurdski uporniki za svoje oporišče. Vodja prokurdske turške stranke Mir in demokracija (BDP) Selahatin Demirtas je napad v četrtek označil za pokol in poudaril, da so vse žrtve civilisti, Kurde pa je pozval, naj kljub napadu ostanejo mirni.

Pozivu navkljub je v četrtek v Carigradu proti napadu protestiralo okoli 2.000 Kurdov. Protestnike je s pomočjo solzivca in vodnih topov razgnala policija. PKK, ki je za Turčijo in večji del mednarodne skupnosti teroristična organizacija, se že 27 let bori za neodvisnost Kurdistana. V nasilju je od leta 1984 umrlo že okoli 45.000 ljudi, konflikt med kurdskimi gverilci in turško vojsko pa se je v zadnjem letu in pol močno zaostril.