Kurdski uporniki so danes začeli napovedan umik iz Turčije. Foto: EPA
Kurdski uporniki so danes začeli napovedan umik iz Turčije. Foto: EPA

Poveljnik upornikov na območju Semdinlija je namreč lokalnemu viru dejal, da ne morejo prečkati meje z Irakom zaradi povečane varnosti - novih kontrolnih točk in vojakov, ki zavzemajo požaje na pobočju gora, je poročal Reuters.

Tudi uradna Ankara začetka umika še ni potrdila. "Vemo, da se je proces začel," pa je zatrdil prokurdski turški poslanec Selahattin Demirtas.

Približno 2.000 upornikov naj bi Turčijo zapustilo peš, potovali bodo prek hribovitega mejnega območja, ustalili pa naj bi se v gorah Kandil na severu Iraka, kjer naj bi že bilo okoli 5.000 borcev. Tja naj bi prispeli v tednu dni.

Tri desetletja spopadov
Umik je prvi vidni znak, da bi lahko meseci krhkih pogajanj med Ankaro in prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK) vendarle privedli do zaključka skoraj 30 let trajajočih gverilskih napadov. Od začetka konflikta leta 1984 je bilo ubitih več kot 40.000 ljudi, od tega večinoma Kurdi, ki se zavzemajo za avtonomijo na jugovzhodu Turčije.

Turčija obljubila mir
PKK je odločitev o umiku svojih borcev iz Turčije sprejel konec aprila, ko je vodja stranke Abdullah Öcalan, ki je že 14 let v zaporu, marca pozval k prekinitvi spopadov in umiku oboroženih pripadnikov PKK-ja iz Turčije.

Turški premier Erdogan je nato zagotovil, da bo turška vojska ustavila svoje operacije proti kurdskim upornikom, če se bodo ti zares prenehali boriti.

Grožnje s prekinitvijo umika
Glavni poveljnik PKK-ja Murat Karayilan že takrat dejal, da bodo njihove sile izkoristile pravico do povračila v primeru napada, operacije ali bombardiranja v času umika in nemudoma končale umik.

Včeraj so kurdski uporniki tako zagrozili, da bodo odpovedali za danes napovedani umik, ker naj bi Ankara krepila vojaško prisotnost na območju, območje umika pa naj bi preletavala vojaška letala. Po njihovem mnenju naj bi Ankara s tem ogrožala mirovni proces in odpirala pot za provokacije ter spopade. Turška vojska dejavnosti ni potrdila, dejala je le, da se njen "boj proti terorizmu nadaljuje".