Kurdski protestniki v več prestolnicah občasno odidejo na ulice in zahtevajo izpustitev voditelja PKK-ja Ocalana. Foto: EPA
Kurdski protestniki v več prestolnicah občasno odidejo na ulice in zahtevajo izpustitev voditelja PKK-ja Ocalana. Foto: EPA

Policisti je prizor, ki jih je pričakal, spominjal na usmrtitev, toda preiskava o vzroku smrti še poteka. Motiv za to dejanje še ni znan.

Umrla tudi ustanovna članica PKK-ja
Med ubitimi sta 32-letna Fidan Dogan, ki je bila zaposlena v informacijskem središču kurdskega inštituta, in ustanovna članica prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) Sakine Cansiz, tretja žrtev pa naj bila predstavnica nacionalnega kongresa Kurdistana, ki ima sedež v Bruslju.

Trojico so nazadnje videli v sredo popoldne v informacijskem središču inštituta. Ta je v desetem pariškem okrožju, nedaleč od železniške postaje Gare du Nord. Njihova trupla so okoli 2. ure zjutraj odkrili člani skupnosti.

"Takšnih ubojev ne smemo dopuščati, upam, da bo preiskava hitro napredovala," je po dogodku dejal francoski notranji minister Manuel Valls, Zveza kurdskih skupnosti v Franciji Feyka pa je že pozvala k protestom v Parizu.

V 25-letnih spopadih med Turčijo in Kurdsko delavsko stranko (PKK) je umrlo že 40.000 ljudi. Ankara je nedavno začela pogovore z zaprtim vodjem PKK-ja Abdulahom Ocalanom, saj želi oboroženo uporniško gibanje prepričati, da se razoroži.