Voditelja ljudske in svobodnjaške stranke sta na tiskovni konferenci spregovorila o napredku v koalicijskih pogajanjih. Foto: Reuters
Voditelja ljudske in svobodnjaške stranke sta na tiskovni konferenci spregovorila o napredku v koalicijskih pogajanjih. Foto: Reuters
Angela Merkel
Nemška kanclerka je priznala, da bodo pogajanja težavna, a verjame v sestavo koalicije treh strank. Foto: Reuters

V Avstriji so predstavili prve rezultate koalicijskih pogovorov, ki so se nanašali tudi na področje socialnih pravic za tuje delavce in prosilce za azil. Koalicijska pogajanja gredo v smeri, ki sta jo pogovorni partnerici ljudska in svobodnjaška stranka nakazali že takoj po nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah, zlasti pa v njunem predvolilnem boju.

Gre za omejevanje nezakonitih migracij in socialnih pravic priseljencev, kar v veliki meri zadeva Slovenijo. V Avstriji dela in živi veliko slovenskih delavcev, na slovensko avstrijski meji pa Avstrija še vedno izvaja poostren nadzor.

Na področju socialnih pravic za priseljence bi ljudska in svobodnjaška stranka uvedli petletno čakalno listo, predvsem ko gre za minimalno zajamčeno plačo, socialne transferje in dodatek za nego otroka. Obe strani bi reformirali kazensko pravo, na področju varnostne politike bi uvedli številne novosti. Dvignili bi najnižjo kazen za spolne in druge zločine, povečali prisotnost policije v javnosti. Na področju azilne politike pa načrti vključujejo nadaljnje varovanje meja in ustavitev nezakonitih migracij.

Predsednik ljudske stranke Sebastian Kurz je sicer napovedal tudi znižanje davkov in manj administracije za večjo konkurenčnost avstrijskega gospodarstva. Pogajanja se nadaljujejo, najverjetneje bodo končana do božiča.

Merklova s prvo javno izjavo po začetku pogajanj
Nemška kanclerka Angela Merkel je ne glede na številne spore na uvodnih koalicijskih pogajanjih med unijo CDU/CSU, liberalci in zelenimi prepričana, da "jamajško" obarvani koaliciji lahko uspe. V prvi javni izjavi po začetku uvodnih koalicijskih pogovorov je sicer priznala, da bodo pogajanja tudi v prihodnje težka. Med pomembnejšimi temami pogovorov je Merklova navedla "dobre zaposlitve", socialno in notranjo varnost, integracijo in izpolnjevanje zavez o mednarodni odgovornosti. Za CDU sta pomembni področji še družina in šolstvo.