Lagardova velja za najresnejšo kandidatko za vodilni položaj v IMF-u. Foto: EPA
Lagardova velja za najresnejšo kandidatko za vodilni položaj v IMF-u. Foto: EPA
Dominique Strauss-Kahn in Christine Lagarde
Bo Lagardova nasledila Dominiqua Straussa - Kahna? Foto: EPA

Lagardova se je za kandidaturo za direktorico Mednarodnega denarnega sklada odločila, potem ko ji je podporo obljubilo več evropskih držav, med njimi tudi Nemčija in Velika Britanija, po francoskih navedbah pa je njeno kandidaturo podprla tudi Kitajska.

Lagardova je svojo kandidaturo napovedala na novinarski konferenci v Parizu "po tehtnem premisleku". "Če bom imenovana, bom v mesto vložila vse izkušnje kot odvetnica, ministrica, menedžerka in ženska," je povedala francoska finančna ministrica, ki je ob tem nakazala, da se ne bo osredotočala zgolj na Evropo. "Finančna kriza ni prizanesla nobenemu območju," je poudarila in dodala, da želi za svojo kandidaturo doseči najširši mogoči konsenz.

Lagardovo podpirajo vsi ključni ljudje v Evropi
Generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria je dejal, da je Lagardova izpolnjuje vsa merila za to, da bi bila dobra direktorica IMF-a. Nemška kanclerka Angela Merkel jo je označila kot izjemno in izkušeno osebo, podobno pa jo hvalijo tudi druge evropske države.

Podporo kandidaturi je izrazil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je dejal, da Lagardovo mednarodna skupnost zelo spoštuje kot finančno ministrico, kot članico evroskupine in kot trenutno predsedujočo finančnim ministrom skupine G8. Barrosova podpora kaže na to, da med 27 članicami EU-ja obstaja konsenz glede Lagardove.

"Evropska komisija, ki izjemno tesno sodeluje z IMF-om, verjame, da so dobre lastnosti Lagardove in njena prizadevanja pri krepitvi globalnega gospodarskega upravljanja neizogibno potrebni za uresničevanje nalog IMF-a in ključen prispevek k stabilnosti mednarodnega gospodarstva," je povedal Barroso.

Nasprotovanje skupine BRICS
Kandidaturi Lagardove pa nasprotujejo države skupine BRICS (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika), ki so se v skupni izjavi uprle nenapisanemu pravilu, da IMF vedno vodi Evropejec, medtem ko vodenje Svetovne banke pripada Američanu. Tak dogovor "spodkopava legitimnost sklada", so menili.

Lagardova je tako favoritinja za naslednico Francoza Dominiqua Straussa - Kahna, ki je bil prisiljen z mesta direktorja odstopiti zaradi obtožb spolnega napada na sobarico v newyorškem hotelu. Če ji bo to uspelo, bo postala prva ženska na čelu IMF-a, potem ko se je odlično odrezala kot prva ženska finančna ministrica držav članic skupine najrazvitejših držav (G7).

Lagardova: Spoštovala sem zakone
Nekaj težav pri kandidaturi Lagardove bi lahko povzročila odločitev o tem, ali jo bodo preiskovali v primeru domnevne zlorabe moči leta 2008, saj naj bi obšla pravosodni sistem in poskrbela za sprejetje 285 milijonov evrov vredne poravnave s francoskim poslovnežem in nekdanjim ministrom Bernardom Tapiejem, ki je tudi prijatelj predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Lagardova je povedala, da ima glede morebitne preiskave čisto vest. Pojasnila je, da je delovala v interesu države in pri tem spoštovala zakon. Odločitev o morebitni uvedbi preiskave bo sprejeta 10. junija.