Pred stavbo, kjer naj bi prebival Strauss-Kahn, se zbirajo številni novinarji in fotografi. Foto: EPA
Pred stavbo, kjer naj bi prebival Strauss-Kahn, se zbirajo številni novinarji in fotografi. Foto: EPA
Dominique Strauss-Kahn
Milijon dolarjev varščine je plačala žena obtoženega finančnika. Foto: Reuters

Potem ko je njegova žena plačala varščino v višini milijon dolarjev, so nekdanjega prvega moža IMF-a izpustili pod pogojema, da bo na sojenje počakal v hišnem priporu in da bo nosil elektronsko napravo za nadzor gibanja. Sprva so načrtovali, da naj bi Strauss-Kahn prebival v zgradbi Bristol na 65. ulici med drugo in tretjo avenijo, kjer je stanovanje v ta namen najela njegova žena.

A se je zapletlo, ko so začeli zgradbo oblegati novinarji, pred njo pa so stražili tudi številni policisti. Zato so se stanovalci pritožili, da glede na visoko najemnino ne nameravajo "živeti v cirkusu". Strauss-Kahn na sojenje trenutno čaka na začasnem naslov na ulici Maiden Lane na jugu Manhattna nedaleč od Svetovnega trgovinskega centra.

Strauss-Kahn z zapestnico za nadzor
Ko bo obtoženec dobil pravo bivališče, bo lahko hodil na zdravniške preglede, na verske obrede in na sodišče, a bo moral o tem najmanj šest ur prej obvestiti tožilce. Razen ožjih družinskih članov, ga bodo lahko hkrati obiskale največ štiri osebe, ki bodo morale skozi varnostni pregled. Strauss-Kahn mora nositi elektronsko napravo za spremljanje gibanja, nadzorujejo pa ga tudi oboroženi varnostniki. Te bo moral plačati sam, takšno varovanje pa naj bi ga stalo 200 tisoč dolarjev na mesec.

Obtožen napada na sobarico
Dominique Strauss-Kahn je obtožen spolnega napada na 32-letno sobarico. Po aretaciji je na zaslišanje čakal v zloglasnem zaporu Rikers Island, potem ko je sodnica prvi predlog njegovih zagovornikov o izpustitvi proti plačilu varščine zaradi begosumnosti zavrnila. Strauss-Kahn obtožbe zavrača in trdi, da je bil v času dejanja na kosilu s hčerjo. Oblastem je že izročil francoski potni list, pripravljen pa naj bi bil izročiti tudi potovalno listino Združenih narodov, da bi tako dokazal, da ne namerava pobegniti.

Datum sojenja za domnevno posilstvo sobarice, ki zaradi obleganja novinarjev prav tako začasno ne živi v svojem stanovanju v Bronxu, še ni določen. Strauss-Kahn se bo v začetku junija izrekel o svoj krivdi, nato pa se bo postopek nadaljeval.

Odstopil z mesta generalnega direktorja IMF-a
Strauss-Kahn je v sredo tudi odstopil z mesta generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada in med drugim dejal, da želi "zaščititi institucijo, ki ji je častno in prizadevno služil", svoj čas pa bo posvetil "dokazovanju svoje nedolžnosti". Po odstopu bo prejel odpravnino v višini 250.000 dolarjev. Njegova letna plača je sicer znašala 421.000 dolarjev na leto, poleg tega pa je dobival še dodatek za življenjske stroške v višini 75.000 dolarjev.

Strauss-Kahn je petletni mandat na čelu Mednarodnega denarnega sklada začel novembra 2007. IMF bo začel v ponedeljek iskati naslednika Straussa - Kahna, izbrali pa naj bi ga do 30. junija. Evropski voditelji na tem položaju pričakujejo Evropejca. Za najverjetnejše kandidate veljajo francoska finančna ministrica Christine Lagarde, nekdanji član sveta Evropske centralne banke, Nemec Axel Weber, pa tudi nekdanji britanski premier Gordon Brown. Med Neevropejci pa sta med morebitnimi kandidati Indijec Montek Singh Ahluwalia in Mehičan Augustin Carstens. Institucijo trenutno vodi namestnik Straussa - Kahna, Američan John Lipsky.