Varnostni svet se s poročilom o stanju na Kosovu seznani vsake tri mesece. Foto: EPA
Varnostni svet se s poročilom o stanju na Kosovu seznani vsake tri mesece. Foto: EPA
Kosovo
Srbija vztraja, da ne bo priznala Kosova kot samostojne države. Foto: EPA

To so bile besede posebnega predstavnika generalnega sekretarja Združenih narodov za Kosovo in šefa misije Unmik Farida Zarifa, ki je v ponedeljek Varnostnemu svetu ZN-a poročal o napredku na Kosovu. Varnostni svet vsake tri mesece obravnava poročila o razmerah na Kosovu, tokrat pa je Zarif poročal, da je Kosovo lani dosegel napredek.

"Srbija nikoli ne bo priznala Kosova"
Srbijo je v New Yorku zastopal premier Ivica Dačić, ki je izrazil pripravljenost Srbije na dialog, a ob tem znova poudaril, da Srbija nikoli ne bo priznala enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova, in pohvalil vse države, ki Kosova niso priznale. Vztrajal je, da mora Varnostni svet ZN-a potrditi morebitne spremembe mandata misije EU-ja Eulex in da je treba preiskati obtožbe o trgovanju z organi na Kosovu.

V New Yorku je bil tudi kosovski premier Hashim Thaci, ki je izrazil pripravljenost za nadaljevanje dialoga in dejal, da Kosovo vse dogovore spoštuje, Srbija pa še naprej ovira članstvo Kosova v regionalnih organizacijah in pobudah. Posvaril je, da brez tega članstva ne bo napredka v boju proti korupciji, organiziranemu kriminalu in terorizmu. Thaci se je zavzel tudi za konec misije Unmik oz. za njeno preoblikovanje v politični urad, ki bo pomagal Kosovu do članstva v Združenih narodih.

Rusija proti koncu misije Unmik
Ameriška predstavnica Rosemary DiCarlo je med sejo VS-ja ZN-a predlagala zmanjšanje števila poročil in srečanj o Kosovu, ker se bosta potem obe strani bolj osredotočili na dialog. Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin pa ni z ničimer nakazal, da bo stalna članica Varnostnega sveta dovolila konec misije Unmik.

Čurkin je po izrazu ruske podpore Srbiji še opozoril, da se Zahodnemu Balkanu in EU-ju obeta radikalizacija zaradi Albancev, ki sodelujejo v bojih v Siriji na strani skrajnih muslimanskih skupin, kot sta Džabat al Nusra, Islamska država Irak in Levant. "Varnostni svet bi moral obravnavati posledice vrnitve teh ljudi na Kosovo," je dejal.