Putin pozira s svojo potapljaško najdbo. Foto: Reuters
Putin pozira s svojo potapljaško najdbo. Foto: Reuters
Putin na čelu bikerskega sprevoda. Foto: Reuters
Putin ribič. Foto: Reuters

Jahanje po Bajkalu, boksanje, lov, ribolov zgoraj brez, na čelu nedavne bikerske parade v usnjenem jopiču, pritrjevanje ovratnice na uspavanega severnega medveda, plavanje v sibirski reki, pilotiranje ... Putin ima nedvomno močne težnje po mačističnem postavljanju (zlasti, ko so v bližini fotografi).

Nazadnje je svoje supermanske sposobnosti sedmi sili razkazoval avgusta, ko je na svoji potapljaški odpravi iz plitvine Črnega morja privlekel dve starogrški amfori. Ruski premier je z zmagoslavno dvignjenim palcem z najdbo v vsaki roki nato paradiral pred kamerami, ruske državne televizije pa so poročale, kako veliko presenečenje je bila ta arheološka najdba.

Posmeh blogarjev
Neodvisni mediji in živahna ruska blogarska scena so se na dogodek že takrat odzvali posmehljivo in poudarili, kako rad Putin zavzema mačistične poze, pa naj gre za ribarjenje z golim oprsjem, pilotiranje z gasilskim letalom nad gozdnimi požari ali pa potapljanje na dno Bajkalskega jezera v minipodpornici.

Kritiki so takrat opazili, da sta bili Putinovi amfori sumljivo brez lišajev ali alg in da sta bili najverjetneje nastavljeni na morsko dno prav zato, da bi ju Putin "odkril". "Med potapljanjem v Tamanskem zalivu je ruski premier takoj našel dve amfori, ki so na globini samo dveh metrov čakali nanj od 6. stoletja dalje," je v uvodniku sarkastično pisal časopis Nova Gazeta. "Imel je srečo: na istem kraju je arheologom in potapljačem ruske akademije znanosti v zadnjih dveh letih uspelo odkriti le par črepinj."

Če je Putin svoj podvig opisoval kot reklamo za ruske znanstvenike, ki raziskujejo ostanke starodavnega grškega mesta ("ruska Atlantida"), oblasti pa skušajo pred olimpijskimi igrami v le streljaj oddaljenem Sočiju razviti turistične zmogljivosti, pa so kritiki potapljaško prigodo naglo označili za le še en burkast poskus poveličevanja Putinove javne podobe pred volitvami decembra oz. marca, poroča Guardian.

"Seveda jih ni odkril"
In zdaj se je izkazalo, da je šlo točno za to. V presenetljivo odkritosrčnem pogovoru za TV-kanal Dozhd je Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov priznal, da je bilo odkritje amfor inscenirano. Peskov je dejal, da so arheologi amfore nastavili v plitvino, da bi jih politik našel.
"Poglejte, Putin tam doli ni odkril piskrov, ki naj bi tam ležali že tisočletja. To je očitno," je dejal nonšalantno Peskov. "Seveda so jih našli v okviru odprave že več tednov pred tem. Seveda so jih tja nastavili. To je povsem normalno. Nobenega razloga ni, da bi se nad tem in vsem drugim naslajali."

Dogovor o stolčkih
Putin, ki je bil ruski predsednik med letoma 2000 in 2008, naj bi se po štirih letih na premierskem položaju marca ponovno potegoval za najvišji položaj v Kremlju. Z zdajšnjim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom sta septembra naznanila, da sta se dogovorila, da bo Putin kandidiral za predsednika, Medvedjev pa si bo z njim izmenjal vlogo premierja.
Medvedjev je pozneje v intervjuju pojasnil, da se je stranka odločila tako zato, ker je Putin bolj priljubljen in ima več možnosti za zmago.
V spodnji galeriji še nekaj več fotografij Putinovih mačističnih herojstev.