Po Medvedjevu se Rusiji napoveduje ponovna vladavina Putina. Foto: EPA
Po Medvedjevu se Rusiji napoveduje ponovna vladavina Putina. Foto: EPA
V stranki Enotna Rusija so sklenili, da ima Putin več možnosti za pozitivni volilni izid kot Medvedjev. Foto: EPA

V nepričakovanem medijskem dogodku, zaradi katerega so zadnji hip spreminjali TV-sporede, je Medvedjev pojasnil, zakaj je pri predsedniški kandidaturi dal prednost Vladimirju Putinu.

Medvedjev je priznal, da Putin uživa med ljudmi večjo podporo in da je hkrati politik z največjo avtoriteto v Rusiji, zato naj bi imel več možnosti biti izvoljen za predsednika kot on.
Sam je pripravljen prevzeti vodenje vlade, če bo na parlamentarnih volitvah zmagala stranka Enotna Rusija.

Javnomnenjske raziskave v Rusiji res stalno kažejo, da je po priljubljenosti Putin pred Medvedjevim, vse odkar sta pred slabimi štirimi leti sestavila vladajoči tandem. Po zadnji anketi ima Medvedjev 62-odstotno podporo, Putin pa 68-odstotno.

Ista politična sila
V petkovem intervjuju je Medvedjev tudi pojasnil, da s Putinom pripadata "isti politični sili" in imata "zelo podobna stališča glede vseh strateških in taktičnih zadev" ter da zato ne bi smela tekmovati drug proti drugemu ali se prepirati.

"Si lahko predstavljate, da bi, denimo, Barack Obama tekmoval proti Hillary Clinton?" je retorično vprašal zdajšnji ruski predsednik. "Oba sta se potegovala za predsedniško nominacijo ... Oba prihajata iz demokratske stranke in stranka se je na koncu odločila, kateri izmed njiju bi moral kandidirati, da jim prinese najugodnejši volilni izid. Naša odločitev je enaka."

In še: "Hočeva doseči politični rezultat, zmagati na volitvah - tako na parlamentarnih decembra kot tudi na predsedniških marca - ne pa gojiti osebnih ambicij. Ambicija vsakega odgovornega človeka je služiti svoji državi, in prav to nameravam storiti."

Medvedjev je tudi napovedal, da se predvolilnih razprav ne namerava udeleževati, saj se ljudje že med opravljanjem predsedniške dolžnosti lahko odločijo, ali mu zaupajo ali ne.