Največje žrtve vojne v Siriji so civilisti. Po münchenskem dogovoru o premirju je tudi zanje posijal žarek upanja. Foto: Reuters
Največje žrtve vojne v Siriji so civilisti. Po münchenskem dogovoru o premirju je tudi zanje posijal žarek upanja. Foto: Reuters

ZDA in zavezniki so napadli cilje Islamske države (IS) v pokrajini Hasaka, ki meji na Deir-al-Zor in Rako, "prestolnico" IS-ja. Po poročanju observatorija, ki ima sedež v Veliki Britaniji, naj bi 15 ljudi umrlo, ko je izstrelek zadel pekarno v mestu Al Šadadi. Preostale žrtve so posledica napadov v okoliških vaseh.

Observatorij še dodaja, da je bilo v ločenih napadih na mesto Al Houl blizu iraške meje ubitih 35 borcev Islamske države. ZDA in zavezniki v Siriji podpirajo sirske demokratične sile, zavezništvo kurdskih borcev in drugih skupin, ki se bojujejo proti IS-ju.

101 napad na bolnišnice v Siriji
Medtem pa je organizacija Zdravnikov brez meja sporočila, da so bile bolnišnice v Siriji od začetka lanskega leta tarča že 101 napada. Pri tem je bilo v napadih uničenih več kot deset bolnišnic in ubitih 25 uslužbencev te organizacije.

V tednu dni pomoč vsem obleganim območjem?
Organizacija Združenih narodov (ZN) pa načrtuje, da bi lahko v tednu dni vsem 18 obleganim območjem v Siriji dostavila humanitarno pomoč. To je dejal Jan Egeland, svetovalec posebnega odposlanca ZN za Sirijo Staffana de Misture. Doslej je pomoč dosegla pet obleganih krajev v Siriji. Po besedah Egelanda so pripravili načrt za dostavo pomoči mestu Deir-al-Zor, ki ga večinoma nadzorujejo skrajneži Islamske države in v katerem po nekaterih podatkih še vedno živi 200.000 ljudi. Pomoč naj bi odvrgli z letal, načrt pa podpirajo tako ZDA kot Rusija. Humanitarno pomoč je omogočil dogovor o ustavitvi ognja, ki je bil prejšnji teden dosežen v Münchnu. Dogovor predvideva tudi končanje sovražnosti v tednu dni, toda zaradi nadaljevanja spopadov možnosti za uspeh ni veliko.