Več nesreč ladij s prebežniki v Sredozemskem morju je oktobra zahtevalo na desetine življenj. Foto: EPA
Več nesreč ladij s prebežniki v Sredozemskem morju je oktobra zahtevalo na desetine življenj. Foto: EPA

V nagovoru italijanskim poslancem je Letta poudaril, da bo vrh med 24. in 25. oktobrom ključen tako za združeno Evropo kot za vsako posamezno članico. "Evropa ne more biti več le gledalec," je opozoril.

Leta se je zavzel za akcijski načrt in krepitev Agencije za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah EU-ja (Frontex) ter implementacijo novega sistema nadzora zunanjih meja EU-ja (Eurosu) še prej kot decembra. Prepričan je tudi, da je treba vzpostaviti dialog s sredozemskimi državami, iz katerih prihajajo prebežniki ali prek njih potujejo na nevarni poti v Evropo.

"Drama Lampeduse je evropsko vprašanje," je opozoril italijanski premier in spomnil na tragedijo, ki je znova pokazala na dramatične razsežnosti begunske krize na jugu Evrope, ko je na začetku oktobra pred italijanskim otokom Lampedusa potonila ladja z več kot 500 prebežniki, od katerih so jih uspeli rešiti 155.

Prav vprašanje migracij bo po napovedih Lette ena izmed prednostnih nalog italijanskega predsedovanja Evropski uniji v drugi polovica leta 2014.

"Najprej moramo misliti na Italijane"
Italijanski notranji minister Angelino Alfano je dejal, da ima Italija dolžnost rešiti prebežnike, ki se znajdejo v težavah v Sredozemskem morju, vendar pa njegova država ne more sprejeti vseh beguncev. "Najprej moramo misliti na Italijane in jim zagotoviti dostojanstveno prihodnost," je opozoril.

Letta se je v parlamentu še posebej izrecno zahvalil Sloveniji in Finski, ki sta Italiji ponudili konkretno pomoč pri reševanju in oskrbi prebežnikov iz Afrike. Pri tem računa, da se jima bodo pridružile še druge države, še posebej velike.

Na nedavnem obisku v Rimu je slovenski obrambni minister Roman Jakič italijanskemu kolegu Mariu Mauru ponudil pomoč pri reševanju beguncev na morju in napovedal, da bo decembra pripravljena vojaška ladja Triglav, ki bi pomagala pri nadzoru morja in predvsem pri reševanju prebežnikov ob nesrečah njihovih ladij.