Novi vodja opozicijske stranke britanskih laburistov je 66-letni Jeremy Corbyn. Foto: Reuters
Novi vodja opozicijske stranke britanskih laburistov je 66-letni Jeremy Corbyn. Foto: Reuters

Svoj glas za izvolitev novega predsednika laburistov je od srede avgusta, ko se je glasovanje začelo, do preteklega četrtka oddalo 554.000 ljudi.

Največ, kar 60 odstotkov glasov je pričakovano prejel levičar Jeremy Corbyn, ki je stranko pozval k enotnosti, britansko družbo pa k dostojnemu in boljšemu življenju. Na volitvah so izvolili tudi podpredsednika stranke, to je po novem poslanec Tom Watson.

Za položaj so se potegovali štirje kandidati
Poleg Corbyna so se za položaj predsednika laburistov potegovali še Andy Burnham, Yvette Cooper in Liz Kendall. Ankete so zadnje tedne napovedovale zmago 66-letnemu Corbynu, ki ima v celotni četverici daleč najbolj leva prepričanja. Podpirali so ga predvsem mladi.

Da bi lahko dolgoletni poslanec laburistov, ki ni nikoli zasedal kakšnih vidnejših položajev, postal predsednik stranke, se je še pred meseci zdelo popolnoma nemogoče. Njegov vzpon je v stranki sprožil številna opozorila pred prevelikim premikom v levo in posledično celo pred razkolom.

Glasovali so lahko tudi nečlani laburistov
Za precejšnje razburjenje je pred začetkom volitev poskrbela tudi odločitev vodstva, da so lahko na glasovanju - ob registraciji in plačilu treh funtov - tokrat prvič sodelovali tudi posamezniki, ki niso člani laburistične stranke ali sindikatov. Pojavila se je zaskrbljenost, da bi lahko na izid poskusili vplivati tisti, ki sploh niso podporniki stranke.