Smrtnost zaradi ebole je zelo visoka, zdravila pa za zdaj ni. Foto: EPA
Smrtnost zaradi ebole je zelo visoka, zdravila pa za zdaj ni. Foto: EPA

Kot poroča BBC, so zdravilo Zmapp v ZDA uporabili pri zdravljenju dveh človekoljubnih delavcev, ki kažeta znake napredka, zdravila pa je bil deležen tudi španski katoliški duhovnik, ki se je v Liberiji okužil z ebolo in se zdravil v Madridu. 75-letni misijonar je danes po poročanju medijev sicer umrl.

A zdravilo je bilo preizkušeno le na opicah, njegova varnost za ljudi pa še ni bila preverjena. Zato je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v Ženevi proučevala etični vidik uporabe tega poskusnega zdravila.

WHO: Uporaba eksperimentalnih zdravil etična
Strokovnjaki pri WHO-ju so sprejeli odločitev, da je uporaba eksperimentalnih zdravil pri bolnikih, okuženih s smrtonosnim virusom ebole, etična. WHO je tako objavil, da so sredstva s še nejasno učinkovitostjo in neznanimi stranskimi učinki kot potencialno zdravilo ali preventivno sredstvo etični v posebnih okoliščinah izbruha te bolezni.

Glede na današnje sporočilo WHO-ja so strokovnjaki poleg že navedenega poudarili, da morajo biti pri uporabi tovrstnih zdravil vodilo etična merila.

Potrebni so preglednost pri vseh vidikih zdravljenja, privolitev bolnikov, ki morajo biti o vsem dobro obveščeni, njihova svoboda izbire, zaupnost, spoštovanje človeka, ohranitev njegovega dostojanstva in vpetost skupnosti.

Strokovnjaki so prav tako poudarili moralno obvezo, da se zbrani podatki s tovrstnega zdravljenja delijo, kar pomeni dostop do neodobrenega zdravila zunaj klinične študije.

Liberijska vlada pravi, da se zaveda tveganja, povezanega s poskusnim zdravilom, a kot je za BBC dejal minister za informiranje Lewis Brown, je edina druga možnost pustiti, da umre še več ljudi. "Alternativa temu, da zdravila ne preizkusimo, je smrt, zanesljiva smrt," je dejal.

Intelekta na 1. programu Radia Slovenija (10.10-11.00): Strah pred pandemijo Svetovna javnost v zadnjem času zaskrbljeno spremlja tudi zadnji izbruh in reakcijo virusa ebole, ki povzroča hemoragično mrzlico v Zahodni Afriki. Prvi primer so potrdili marca v Gvineji, smrtonosna bolezen pa se je v tem času razširila še na Sierro Leone in Liberijo. Do zdaj je po neuradnih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zahtevala več kot 900 smrtnih žrtev, okuženih je okoli 2 tisoč ljudi. Gre za največji izbruh ebole v Zahodni Afriki. Zajeziti ga skušajo s strogimi ukrepi. Virus so odkrili pred slabimi 40 leti. Zdravila ali cepiva za bolezen, ki jo povzroča, za zdaj še ni. O tem je v Intelekti s slovenskimi strokovnjaki govorila Barbara Belehar Drnovšek.


Zmapp bodo prejeli brezplačno

Kot pojasnjuje liberijska vlada, jim bo proizvajalec zdravila Mapp Biopharmaceutical vzorčne odmerke zdravila poslal, potem ko je tovrstno prošnjo na ameriškega predsednika Baracka Obamo naslovila liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf. Farmacevtsko podjetje je sicer sporočilo, da je zdravilo Zmapp poslalo brezplačno. Uporabili ga bodo za zdravljenje dveh liberijskih zdravnikov. Mapp Biopharmaceutical je še sporočilo, da so njegove zaloge zdravila po pošiljkah v Afriko izčrpane.

Po trditvah liberijske vlade pa bo tudi generalna direktorica WHO-ja Margaret Chan odobrila pošiljko dodatnih vzorcev poskusnega zdravila v Liberijo. Te bodo v državo dostavili predstavniki WHO-ja.

WHO je sicer že v ponedeljek sporočil, da je število smrtnih žrtev zaradi ebole še naraslo. Od torka do sobote je v Gvineji, Liberiji, Nigeriji in Sierri Leone umrlo 52 ljudi, skupno število pa tako znaša že 1.013. Primerov okužb z ebolo od februarja je približno 1.800.

Ebola vzela že več kot tisoč življenj
Ebola vzela že več kot tisoč življenj