Izolacija in prekrivne ploščice niso prestale varnostnih testov, sporoča londonska policija. Foto: Reuters
Izolacija in prekrivne ploščice niso prestale varnostnih testov, sporoča londonska policija. Foto: Reuters

Preiskava je pokazala tudi, da tako izolacija kot prekrivne ploščice stavbe niso prestale varnostnih testiranj po požaru. Policija je po poročanju BBC-ja ugotovila tudi, da požar ni bil podtaknjen.

Policijska supernadzornica Fiona McCormack je dejala, da hladilnikov znamke Hotpoint, ki je v lasti koncerna Whirlpool, za zdaj še ni treba odpoklicati. Iz Whirlpoola so izrazili sožalje vsem prizadetim v tragediji, za nadaljnjimi testiranji pa bodo poskusili pomagati pri preiskavi.

Policija nadaljuje preiskavo. "Naša prioriteta je ugotoviti, kdo vse je v času požara bil v stolpnici. Ne zanima pa nas, kakšni so bili njihovi razlogi, da so bili tam," je še povedala McCormackova.

Preiskali bodo vsa sodelujoča gradbena podjetja
V forenzični preiskavi sodeluje 250 preiskovalcev. Policija je dejala, da da požar ni bil podtaknjen ter da se je ogenj razširil nepričakovano, poroča BBC. Po besedah McCormakove preiskava morda ne bo zaključena letos, saj bodo v sklopu preiskave preiskali tudi vsa podjetja, ki so sodelovala pri gradnji in prenovi stolpnice.

Policija zdaj pretehtava možnosti, katera kazniva dejanja so bila izvedena. Ni izključeno, da gre za nenaklepni uboj.

Stanovanjsko stolpnico Grenfell Tower v predelu Londona West London je 14. junija zajel požar, ki se je iz spodnjih nadstropij hitro razširil vse do vrhnjega 24. nadstropja. Stanovalci so sicer že več let opozarjali na požarno tveganje, ki ga je predstavljala stavba. Vlada je bila deležna številnih kritik, da ni ustrezno ukrepala.