Odhajajoči francoski premier Bernard Cazeneuve (levo) je v Hotelu Matignon, uradni rezidenci francoskih predsednikov vlad, predal posle svojemu nasledniku Edouardu Philippu (desno). Oba prihajata iz Normandije, pokrajine na severozahodu Francije. Foto: Reuters
Odhajajoči francoski premier Bernard Cazeneuve (levo) je v Hotelu Matignon, uradni rezidenci francoskih predsednikov vlad, predal posle svojemu nasledniku Edouardu Philippu (desno). Oba prihajata iz Normandije, pokrajine na severozahodu Francije. Foto: Reuters
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron želi - po mnenju poznavalcev - z imenovanjem Edouarda Philippa pridobiti podporo desnice za izvedbo (bolečih) gospodarskih reform. Foto: EPA
Novi francoski predsednik vlade je Edouard Philippe

Philippe prihaja iz desnosredinske Republikanske stranke, s čimer želi Macron razširiti svojo volilno bazo pred junijskimi parlamentarnimi volitvami, hkrati pa oslabiti svoje nasprotnike.

Macron vabi zmerne politike z obeh strani
Kot je Macron obljubljal že v predvolilni kampanji, želi končati desetletja dolgo levo/desno delitev v francoski politiki in imenovanje Philippa je korak v to smer. Po drugi strani pa bo s Philippom uravnotežil svojo novoustanovljeno sredinsko stranko En Marche! (Naprej republika), ki se ji je pred kratkim pridružilo več deset poslancev iz socialistične stranke. Po mnenju poznavalcev Macron namerava v stranko privabiti čim več zmernih politikov z obeh strani.

"Philippe bo predsednik vlade, ki bo združil ljudi s progresivnim in drznim programom," je dejal Gerard Collomb, socialistični župan Lyona.

Republikanci obžalujejo Philippovo individualno odločitev
Republikanci so se na imenovanje odzvali hladno. Iz stranke so sporočili, da obžalujejo Philippovo "individualno odločitev". So mu pa številni težkokategorniki iz stranke, med njimi župan Nice Christian Estrosi, na družbenih omrežjih zaželeli uspešno delo, kar priča, da v stranki niso enotni, kako se odzvati na Macronove poskuse preseganja delitev na leve in desne.

Le Penova: Stara desnica in levica enotni v podrejanju Bruslju
Skrajna desničarka Marine Le Pen, ki je po porazu na predsedniških volitvah znova prevzela vodenje Nacionalne fronte, pa je dejala, da imenovanje Philippa potrjuje, da sta stara desnica in levica enotni v politiki varčevalnih ukrepov, podrejanja Bruslju, množičnega priseljevanja.

Od socialista do desnosredinskega politika
Philippe je svojo politično kariero v študentskih letih začel kot socialistični aktivist, nato pa je prestopil "na desnico". Philippe je do izvolitve v francoski parlament leta 2012 deloval kot pravnik. Od leta 2010 je župan pristaniškega mesta Le Havra. Tako kot Macron je diplomiral na elitni francoski šoli za visoke javne uslužbence ENA.

Sodeloval v kampanji Fillona
Philippe je sodeloval v predsedniški kampanji republikanskega kandidata Francoisa Fillona, od katerega se je oddaljil po izbruhu afere z navideznimi zaposlitvami Fillonove žene in drugih družinskih članov. Philippe prihaja iz učiteljske družine. Je poročen, oče treh otrok, v prostem času rad boksa in zbira zapestne gumbe.

Ministrska ekipa bo znana v torek
V torek naj bi bila razkrita še imena 15 ministrov vladne ekipe, s katero se namerava v petletnem mandatu obdati Macron. Ali bo vlada obstala, bo sicer jasno šele po parlamentarnih volitvah 11. in 18. junija. Takrat bo znano, ali bo imel novi francoski predsednik parlamentarno večino. Če mu to ne bo uspelo, bo moral na položaj imenovati kandidata stranke oziroma skupine strank, ki bi zbrale potrebno večino.

Novi francoski predsednik vlade je Edouard Philippe