Emmanuel Macron je prisegel kot najmlajši  predsednik v francoski sodobni zgodovini. Foto: Reuters
Emmanuel Macron je prisegel kot najmlajši predsednik v francoski sodobni zgodovini. Foto: Reuters
Emmanuel Macron z ženo
Kot poroča Reuters, je želel Macron ob začetku mandata pokazati osebno skromnost: njegova obleka je stala okoli 450 evrov, medtem ko je francoski prvi dami modna hiša Vuitton posodila moder kostim. Foto: Reuters
Macron na ulicah Pariza
Macron po ceremoniji v sprevodu po Parizu. Foto: Reuters
Macron prevzel položaj predsednika
Macron prisegel kot predsednik

39-letni Macron, nekdanji investicijski bankir in gospodarski minister, je na položaju zamenjal Francoisa Hollanda, ki je odšel kot eden najmanj priljubljenih francoskih predsednikov. Hollande je Macrona nasmejan pričakal na rdeči preprogi pred Elizejsko palačo, nato pa sta imela zasebno srečanje o državnih zadevah, kar je vključevalo tudi prenos dostopa do kod za francosko jedrsko orožje.

Po približno uro trajajočem srečanju je Hollande palačo zapustil, Macron z ženo pa se je ob spremstvu častne straže napotil v dvorano z več sto politiki in drugimi vabljenimi gosti, kjer so prebrali uradne izide volitev in ga tudi uradno razglasili za predsednika države.

V svojem prvem predsedniškem govoru je Macron, osmi predsednik pete republike, napovedal, da bo poskušal dati nov zagon francoskemu gospodarstvu in premostiti politični razkol v državi. "Delo bo počasno, zahtevno, a je neizogibno," je dejal. "Francozi so izbrali upanje in zmagovalnega duha," je še dodal in zatrdil, da nikakor ne bo odstopal od obljub, ki jih je dal med volilno kampanjo. "Delo bo svobodnejše, podjetja bodo imela podporo, ustvarjanje in inovacije bodo v središču mojih dejanj."

"Delitve in razpoke v naši družbi je trebe preseči. Vem, da Francozi veliko pričakujejo od mene. Nič me ne bo ustavilo pri branjenju interesov Francije in pri prizadevanju za spravo Francozov," je dejal v nagovoru pred približno 300 povabljenimi gosti. Kot je še dejal, "svet in Evropa bolj kot kdaj prej potrebujeta Francijo, in to močno Francijo, ki bo glasno govorila za svobodo in solidarnost".

Sklepni del slovesnosti je bila vožnja po pariških ulicah. Kot poroča Reuters, se je Macron odločil za vojaški džip in ne civilno limuzino. Z njim se je odpeljal do Slavoloka zmage, kjer se je poklonil francoskim vojakom, ki so padli med vojno. Prihodnji teden bo obiskal francoske enote v Maliju, kar naj bi bilo njegovo jasno sporočilo, da ostaja zavezan mirovniški vlogi Francije na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Obrisi Macronove ekipe
Macron naj bi že kmalu sporočil imena svojih sodelavcev. Kot je za tiskovno agencijo Reuters povedal neimenovani vir blizu Macrona, bo že v ponedeljek imenoval kandidata za novega predsednika vlade, dan pozneje pa naj bi bili znani še drugi člani nove vlade.

Medtem je za generalnega sekretarja Elizejske palače, kar je najpomembnejši položaj med predsednikovim osebjem, Macron že imenoval 44-letnega Alexisa Kohlerja, svojega nekdanjega vodjo kabineta, ko je bil gospodarski minister.

Za glavnega zunanjepolitičnega svetovalca pa je imenoval Philippa Etienna, 61-letnega poklicnega diplomata. Etiennovo imenovanje so že pozdravili v kabinetu predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja.

Že v ponedeljek bo novi francoski predsednik odpotoval na svoj prvi obisk v tujino, in sicer v sosednjo Nemčijo, kjer ga bo pozno popoldne v Berlinu sprejela nemška kanclerka Angela Merkel.

Premagal skrajno desno Marine Le Pen
Macron je kot sredinski kandidat v drugem krogu predsedniških volitev 7. maja s 66,1 odstotka prejetih glasov premagal skrajno desničarko Marine Le Pen, kandidatko Nacionalne fronte.

V politiko je vstopil kot Hollandov svetovalec, nato pa je postal gospodarski minister v njegovi vladi. Lani poleti je iz vlade izstopil in ustanovil lastno politično gibanje Naprej, s katerim namerava nastopiti tudi na junijskih parlamentarnih volitvah.

Macron je prvi francoski predsednik, ki se je rodil po letu 1958, ko je takratni predsednik Charles de Gaulle ustanovil peto republiko.

Macron prevzel položaj predsednika
Macron prisegel kot predsednik