V Avstriji so v nekaj dneh odkrili dva primera mučnega prevoza beguncev. Na fotografiji v ozadju tovornjak, ki so ga odkrili v četrtek. V njem je umrlo 71 ljudi. Foto: EPA
V Avstriji so v nekaj dneh odkrili dva primera mučnega prevoza beguncev. Na fotografiji v ozadju tovornjak, ki so ga odkrili v četrtek. V njem je umrlo 71 ljudi. Foto: EPA
false
Na Madžarskem so v petek aretirali tri Bolgare in Afganistanca. Foto: EPA
Težave beguncev v Nemčiji
Odkrili nov tovornjak z begunci, tokrat živimi
Zaslišanje osumljence za smrt 71 beguncev

Begunci v kombiju naj bi bili iz Sirije, Afganistana in Bangladeša. Vozilo so policisti zaustavili na severu države v okrožju Braunau, poroča BBC. Voznik ni hotel zaustaviti in je poskušal pobegniti, a so ga policisti ujeli. Begunce so rešili iz kombija, trije otroci pa so v kritičnem stanju. Zaradi hude dehidracije so jih s starši prepeljali v bolnišnico v mestu Braunau.

Osumljenci za smrt 71 beguncev ostajajo v priporu
Na madžarskem sodišču je poteka zaslišanje štirih ljudi, osumljenih za smrt 71 beguncev v tovornjaku na Gradiščanskem na vzhodu Avstrije. Gre za tri bolgarske državljane in Afganistanca.

Sodišče v mestu Kecskemet je odločilo četverica v priporu ostala najmanj do 29. septembra, je po zaslišanju povedal glavni sodnik Ferenc Bicskei. Pripor se lahko tudi po tem datumu sicer podaljša. Sodnik se lahko za to odloči tudi, če v tem času še ne bodo vložene obtožnice proti osumljenim, če presodi, da obstaja utemeljen razlog, je pojasnil tiskovni predstavnik sodišča Szabolcs Sarkozy.

Tožilstvo je zahtevalo, da osumljeni po zaslišanju ostanejo v priporu zaradi "izjemne narave zločina, smrti tihotapljenih oseb in izvedbe kriminalnega dejanja tihotapljenja ljudi na način poslovne dejavnosti". Spomnimo, v četrtek so na vzhodu Avstrije na robu avtoceste odkrili tovornjak, v katerem je bilo 71 trupel beguncev, domnevno iz Sirije, med njimi tudi štirje otroci. Osumljence so v petek aretirali na Madžarskem.

Člani tihotapske mreže?
Gre za tri bolgarske državljane in Afganistanca, po mnenju avstrijske policije pa so manj pomembni člani ene izmed številnih tihotapskih mrež, ki prežijo na tisoče prebežnikov, ki se skušajo prebiti v Evropo. Policija meni, da je med njimi tudi voznik tovornjaka. Obtoženi so tihotapljenja ljudi, mučenja in ustvarjanja finančne koristi od tega.

V Avstriji se nadaljuje preiskava, ki se po poročanju avstrijskih medijev zdaj osredotoča na določitev natančnega časa in vzroka smrti žrtev. Obdukcije naj bi trajale več dni. Žrtve naj bi se domnevno zadušile.

Če bo preiskava pokazala, da so bili ljudje mrtvi že v času, ko je tovornjak prispel v Avstrijo, bo glavno odgovornost za preiskavo tragedije prevzela Madžarska.

Zadušili naj bi se dobro uro po zaprtju
Avstrijski časnik Oesterreich je izračunal, da so se zaprti prebežniki zadušili dobro uro po tistem, ko so jih zaprli v hladilni tovornjak, in sicer najprej otroci. V prostoru, velikem 15 kvadratnih metrov, je bilo namreč zaprtih 71 ljudi.

Težave beguncev v Nemčiji
Odkrili nov tovornjak z begunci, tokrat živimi
Zaslišanje osumljence za smrt 71 beguncev