Protestniki so pred vlado v Skopju vztrajali vso noč in pravijo, da bo tako, vse dokler premier Nikola Gruevski ne odstopi. Foto: Luka Hvalc
Protestniki so pred vlado v Skopju vztrajali vso noč in pravijo, da bo tako, vse dokler premier Nikola Gruevski ne odstopi. Foto: Luka Hvalc
Skopje
Protestniki so se prvo noč pred vlado zabavali. Foto: Luka Hvalc

Nekaj čez polnoč je bilo vzdušje na prizorišču, kjer je bilo še nekaj ur prej 100.000 ljudi, zelo domače. "Poskusi našo rakijo," so me vabili iz ene izmed skupin, ki si je na zaplati trave med dvema voznima pasovoma postavila tri šotore. Prinesli so tudi mizo in stole, pa hladilne skrinje s pijačo in cel kup sendvičev. Ob poletno toplem nedeljskem večeru in razgretem ozračju smo se strinjali, da je skoraj tako kot kje na Jadranski obali. Ali pa ob Ohridskem jezeru.

Blizu je bila utaborjena tudi skupina nekoliko starejših moških iz Velesa. "Tukaj bomo vztrajali, vse dokler tisti diktator ne odstopi. To se bo zgodilo čez dva, tri dni. Ni nam hudo, s sabo imamo sendviče, napolitanke, pijačo," je pripovedoval Vojdan. Ko sem ga malo zbodel, kako so si lahko ob začetku novega delovnega tedna vzeli prosto, mi je odgovoril, da se za takšne zgodovinske trenutke pač vzame dopust. "Žal pa številni Makedonci tako nimajo služb."

Po polnoči so v štabnem šotoru tabora ugasnili glasbo. Še kakšno uro prej je DJ vrtel glasno elektroniko. Ko so se zaslišali ritmi domačega glasbenega prvaka Kirila Džajkovskega, so mnoge zasrbele pete. Če bi se človek slučajno znašel v središču Skopja, bi najbrž pomislil, da je na kakšnem glasbenem festivalu.

Na protestih omenjena tudi Slovenija
Osrednji del protestov je kljub ostri retoriki minil brez incidentov in ob rekordni udeležbi. Več kot 100.000 ljudi naj bi se zbralo. Iz vse Makedonije, vseh narodnosti. Protestniki so premierja pošiljali v zapor, mu očitali skorumpiranost in zahtevali njegov nepreklicni odstop.

To je seveda v dolgem nagovoru večkrat poudaril tudi vodja opozicije Zoran Zaev, ki je obljubil stabilnejšo in pravičnejšo državo prav na vseh področjih družbe. Mladim je na primer obljubil šolski sistem po zgledu Slovenije in Finske.

"Realno je, da želimo svobodo, za vse drugo bomo videli. Želel bi si učinkovitejši in prijaznejši javni sektor. Nisem čisto prepričan, da je Zaev res pravi človek za napredek, je pač prvi, ki se je konkretno zoperstavil Gruevskemu. Nisem prepričan, da bo ta kar tako odstopil," je razmišljal Vangelij Popovski, eden izmed protestnikov.

Diplomatska ozadja
Pričakovati je, da se bo v reševanje politične krize vključila tudi tuja diplomacija, poznavalci seveda ne dvomijo, da so v glavni vlogi Združene države Amerike, v Makedoniji je na primer že nekaj dni tudi posebni svetovalec francoskega predsednika za Balkan. Poznavalci so prepričani, da v ozadju že potekajo pogajanja, kako bi Gruevski čim bolj diplomatsko sestopil z oblasti.

"Za zdaj diplomatski pogovori še vedno potekajo na zelo nizki ravni, ne verjamem, da se bodo vključili močnejši igralci. Pozabljamo, da gre za notranjepolitični problem Makedonije. Če pa se bodo spori nadaljevali, lahko pričakujemo še močnejši pritisk Združenih držav Amerike," je prepričan politični analitik Arsim Zekoli.

Veliko bo zdaj odvisno od potez vladajoče stranke. Ta je znova poudarila, da bodo v ponedeljek ob osmih zvečer pripravili miren shod za stabilno Makedonijo pred stavbo parlamenta.

Iz Skopja, Luka Hvalc, Radio Slovenija