Objavo satelitskih podatkov so zahtevali svojci žrtev. Foto: Reuters
Objavo satelitskih podatkov so zahtevali svojci žrtev. Foto: Reuters

Malezijski urad za civilno letalstvo DCA je objavil 47 strani neobdelanih podatkov in pojasnil za javnost, ki jih je pripravil v sodelovanju z britanskim satelitskim operaterjem Inmarsat. Objavo podatkov so zahtevali svojci 239 ljudi, ki so bili v času izginotja na letalu, a bo po mnenju analitikov potreben čas, da bi lahko prišlo do sklepov na podlagi teh izredno tehničnih podatkov.

Oblasti, ki se deloma zanašajo tudi na podatke Inmarsata, verjamejo, da je letalo, ki je bilo na poti iz Kuala Lumpurja proti Pekingu, padlo v južni predel Indijskega oceana. Inmarsatovo interpretacijo podatkov je potrdila mednarodna preiskovalna ekipa, a ker še vedno ni bilo znakov o letalu, so svojci postali skeptični. DCA sicer zatrjuje, da so satelitski podatki samo eno od orodij pri iskanju letala.

Usoda letala še vedno ostaja skrivnost
Letalo MH370 malezijske letalske družbe je izginilo 8. marca, približno eno uro po vzletu z letališča v Kuala Lumpurju. Namenjeno je bilo v Peking, a je po eni uri leta naredilo nepričakovan zavoj in prekinilo komunikacijo z nadzorom zračnega prometa. Ostankov letala še vedno niso našli, tudi dolgotrajno in drago iskanje pa ni prineslo nobenih rezultatov.