Diarra naj bi v ponedeljek odpotoval v Pariz na zdravstveni pregled, a na letališče ni odšel, potem ko je izvedel, da so z letala vzeli njegovo prtljago. Foto: Reuters
Diarra naj bi v ponedeljek odpotoval v Pariz na zdravstveni pregled, a na letališče ni odšel, potem ko je izvedel, da so z letala vzeli njegovo prtljago. Foto: Reuters
Kapetan Amadou Sanogo
Kapetan Amadou Sanogo je vodil vojaški udar in je de facto prvi mož v državi. Foto: EPA

Nekoč vzorna demokratična zahodnoafriška država je v kaosu od marca letos, ko so podčastniki izvedli vojaški udar, kar so izkoristili tuareški uporniki in zavzeli severni del države, njihov upor pa so izrabili tudi islamski skrajneži, ki so tudi sami zavzeli obsežne dele ozemlja.

Medtem ko se prvi zavzemajo za neodvisno tuareško državo na severu Malija, se drugi trudijo uvesti šeriatsko pravo in vzbujajo skrb pri mednarodni skupnosti zaradi povezav z Al Kaido.

Prevratniški vojaki so sicer pozneje pod pritiskom tujine oblast predali civilnemu predsedniku in premierju, vendar pa imajo vseeno še vedno zadnjo besedo v državi.

Diarra je skupaj s celotno vlado odstopil nekaj ur po poskusu pobega v nekdanjo kolonialno gospodarico Francijo. Pripadniki vojaške hunte so ga nato prepeljali v svoje nekdanje oporišče nedaleč od Bamaka.

Med prebiranjem kratke izjave o odstopu je Diarra deloval živčno. Nekdanji znanstvenik pri Nasi in vodja Microsofta za Afriko je prisegel aprila, njegov odstop pod prisilo vojaške hunte pa bo nedvomno omajal odločenost mednarodnih partnerjev, da vojaško posredujejo, dokler se ne okrepi civilna oblast.

Mali kot sod smodnika
Zahodnoafriške države so obljubile 3.300 svojih vojakov za posredovanje v Maliju, vendar še zdaj niso predstavile natančnega načrta, kar so zahtevali Združeni narodi in ZDA.

ZDA so v ponedeljek opozorile, da je "Mali eden najbolj eksplozivnih delov sveta". Zahode države se bojijo, da bo sever Malija postal oporišče islamskih skrajnežev.

Afriška unija je tudi brez sredstev in je že sporočila, da sama ne bo zmogla zagotoviti denarja za začetne bojne operacije, ki naj se ne bi začele pred prihodnjim septembrom, saj je malijska vojska premalo izurjena.

Zunanji ministri Evropske unije so na ponedeljkovem srečanju v Bruslju sklenili, da bodo v Mali poslali 250 vojaških inštruktorjev, ki bodo pomagali z urjenjem malijskih vojakov, da bi bili ti ob pomoči afriških kolegov sposobni znova zavzeti sever države.

Na odstop premierja se je takoj odzvala Francija, ki je pozvala k čimprejšnjemu oblikovanju nove vlade. Po mnenju Pariza zadnji dogodki tudi dokazujejo, da je potrebna takojšnja napotitev afriških stabilizacijskih sil.