Od tuareške zasedbe severnega dela Malija je na jug države zbežalo na tisoče ljudi. Foto: EPA
Od tuareške zasedbe severnega dela Malija je na jug države zbežalo na tisoče ljudi. Foto: EPA

Tuareška uporniška skupina MNLA, ki se zavzema za svojo neodvisno državo, je na začetku aprila izkoristila vojaški udar v Maliju in zavzela severni del te zahodnoafriške države skupaj s pripadniki krajevne islamske skupine Ansar Dine, ki jo povezujejo s teroristično mrežo Al Kaida, sama pa se zavzema za vzpostavitev šeriatskega prava v celotnem Maliju.

Po zavzetju severa Malija je MNLA tam razglasila neodvisnost in oznanila nastanek države Azavad. Priznala je ni nobena država, regionalna zahodnoafriška organizacija Ecowas pa je celo zagrozila s posredovanjem svojih pripadnikov.

Prejšnji teden je MNLA sklenila sporazum z Branilci vere (Ansar Dine) o oblikovanju islamske republike Azavad in vzpostavitvijo šeriatskih zakonov.

Uporniki ostajajo sekularni
"Politično krilo, izvršno krilo MNLA-ja, soočeno z brezkompromisnostjo Ansar Dina glede uveljavljanja šeriata v Azavadu, skladno z odločno sekularno držo odpoveduje sporazum s to organizacijo in ga razglaša v vseh točkah za ničnega in brezpredmetnega," je v izjavi za javnost sporočil visoki predstavnik MNLA-ja Hama Ag Mahmud.

Islam je v Maliju že stoletja. Večina prebivalcev je zmernih muslimanov in niso naklonjeni skrajnim idejam, ki jih pogosto prinašajo tuji skrajneži iz vrst mednarodne teroristične mreže Al Kaida, ki je razširjena na širšem območju Sahela.

Tako so domačini na severu države po podpisu sporazuma protestirali proti poskusom Ansar Dina, da uveljavi strožja pravila oblačenja in uvede kazni za pitje alkohola ali gledanje televizije.