Kaliforniji bi legalizacija marihuane lahko pomagala iz rdečih številk, v katerih se je znašla (nekoč) najbogatejša ameriška zvezna država. Foto: EPA
Kaliforniji bi legalizacija marihuane lahko pomagala iz rdečih številk, v katerih se je znašla (nekoč) najbogatejša ameriška zvezna država. Foto: EPA

Administracija predsednika ZDA Baracka Obame "močno nasprotuje" Predlogu 19 (o legalizaciji marihuane za uporabo 'na drobno'), je zapisal ameriški zvezni tožilec William Holder v pismu nekdanjemu vodji ameriškega urada za boj proti mamilom, ki je izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi načrtovanega referenduma v Kaliforniji.

Deli Predloga 19 "bodo močno zapletli poskuse zveznih oblasti v boju proti mamilom, kar bo škodovalo našim prebivalcev", je zapisal Holder. "Zato bomo strogo uveljavljali zakon proti mamilom in preganjali posameznike ter organizacije, ki posedujejo, izdelujejo ali razpečujejo marihuano, tudi če bi takšne aktivnosti dopuščal državni zakon," je dodal.

Obama napovedal spremembo politike Busha
Napoved ni v skladu s spremembo politike, ki jo je pred letom napovedala administracija Obame. Ta je lanskega oktobra sporočila, da bo spremenila politiko pravosodnega ministrstva v času predsednika Georgea W. Busha in da zvezni tožilci ne bodo preganjali pacientov, ki uporabljajo marihuano, ali lekarn, ki jo prodajajo v medicinske namene v zveznih državah, kjer je legalizirana. Kalifornija je kot prva država dekriminalizirala uporabo marihuane v zdravstvene namene leta 1996.

Holder meni, da bi sprejetje Predloga 19 otežilo prizadevanja v boju proti prekupčevalcem z mamili, ki "pogosto skupaj s kokainom preprodajajo marihuano in druga mamila". Če bo Predlog 19 sprejet, bo Kalifornija postala prva zvezna država, ki bo legalizirala posedovanje manjše količine marihuane (do ene unče oziroma 28 gramov) za starejše od 21 let. Dovoljeno bi bilo tudi omejeno gojenje marihuane na domu za lastno uporabo. Mesta in okrožja v Kaliforniji bi lahko sprejela zakone, ki bi dopuščali razpečevanje marihuane v skladu z lokalnimi predpisi in davki.

Zvezne oblasti držav ne morejo prisiliti k poslušnosti
"Zvezna vlada lahko kriminalizira marihuano, a k temu ne more prisiliti držav in ne more zahtevati od držav, da uveljavljajo zvezne zakone," pravi Stephen Gutwillig, direktor Zavezništva za politiko mamil, ki podpira Predlog 19. Če bo Kalifornija legalizirala marihuano, bi to lahko pomenilo dodatne težave med državo in zvezno vlado glede pristojnosti. Če Kalifornija policiji ne bi dovolila, da se sklicuje na zakon o nadzorovanih substancah, zvezna vlada v skladu z odločitvijo vrhovnega sodišča ne bi mogla ukazati policiji v Kaliforniji, naj ravna v skladu s tem zakonom.

Prebivalci Kalifornije bodo o Predlogu 19 odločali novembra, javnomnenjske ankete pa kažejo, da bo izid tesen.