Odnosi med Nikolićem in Vučićem naj bi se v zadnjih časih ohladili. Foto: Reuters
Odnosi med Nikolićem in Vučićem naj bi se v zadnjih časih ohladili. Foto: Reuters
Vučić z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Foto: Reuters

Predsednik SNS-a Vučić naj bi tako zamenjal Tomislava Nikolića, sicer prav tako člana SNS-a, ki pa mu, kot kaže, ni uspelo prepričati članov predsedstva stranke, da bi ga znova predlagali kot kandidata stranke za predsednika.

Nikolić, nekdanji nacionalist, ki se je na položaj povzpel leta 2012, je pred tem tudi napovedal, da se ne bo potegoval za položaj, če bo stranka za kandidata izbrala Vučića. Nekateri mediji že komentirajo, da to pomeni, da je Nikolić "politično odpisan".

Predsedstvo stranke je sicer v sporočilu, v katerem je sporočilo odločitev o Vučiću kot predsedniškem kandidatu, temu še naročilo, da mora "zagotoviti enotnost države" in nadaljevati pogovore s sedanjim predsednikom. V zadnjem času sta se Vučić in Nikolić sicer razšla, predvsem zaradi slabe javnomnenjske podpore, ki jo Nikoliću kažejo ankete, in zaradi česar je Vučić opozarjal, da "obstaja veliko tveganje, da Srbija izgubi vse".

Vučiću se obeta gladka zmaga
Javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da bi Vučić na predsedniških volitvah, napovedanih za april, lahko zmagal že v prvem krogu, medtem ko je priljubljenost Nikolića manjša in bi bil lahko v drugem krogu tudi poražen. Za zdaj sta kandidaturo iz razdrobljene in prerekajoče se opozicije napovedala nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković in nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić.

Vučić naj bi sicer Nikoliću ponudil nadaljevanje sodelovanja v neki drugi obliki, vendar ga je ta zavrnil, poroča Blic. Srbski mediji so sicer v preteklih dneh poročali, da naj bi si Nikolić želel postati veleposlanik v Rusiji, vendar pa da ni jasno, ali je ta ideja mogoča in uresničljiva.

Prav tako še ni povsem jasno, ali bodo imeli skupaj s predsedniškimi tudi parlamentarne volitve ali pa bo parlament izbral novega premierja. Vučića naj bi na položaju premierja zamenjal sedanji zunanji minister Ivica Dačić, sicer član stranke socialistov (SPS).

Cilj: akumulacija moči?
Vloga predsednika v Srbiji je sicer večinoma protokolarna, a če nadzira tudi parlamentarno večino, lahko precej vpliva na vlado in premierja. Vladajoča koalicija, ki ima v parlamentu udobno večino, lahko tudi imenuje premierja.

"Predsednik, ki nadzira parlamentarno večino, s tem pa vlado, je de facto najmočnejša politična figura v državi. Če Vučić ohrani nadzor nad svojo stranko, bo njegova politična moč neomejena," pravi srbski medijski svetovalec Nebojša Spaić.

Odhod Nikolića, ki zagovarja tesnejše vezi med Beogradom in srbsko zaveznico Rusijo, bi lahko pomenil hitrejše približevanje Srbije EU-ju in pospešeno izboljševanje odnosov z Natom, piše Reuters.

Zoran Stojiljković, predavatelj na beograjski fakulteti za politične znanosti, meni, da je bila Vučićeva nominacija "racionalna poteza, ki ima za cilj akumulacijo moči na vseh ravneh" in zagotovitev zmage v prvem krogu. "Bomo pa še videli, kdo bo premier, najverjetneje bo Vučić izbral nekoga z določeno mero avtoritete, visoko javnomnenjsko podporo in neomajno zvestobo."