Zadnji nemški voditelj, ki je nagovoril britanske poslance, je bil nemški predsednik Richar von Wizsäcker leta 1986. Foto: EPA
Zadnji nemški voditelj, ki je nagovoril britanske poslance, je bil nemški predsednik Richar von Wizsäcker leta 1986. Foto: EPA
Angela Merkel in David Cameron
Cameron je dejal, da je bil govor Merklove več kot odličen. Foto: EPA

V zgodovinskem nagovoru obema domovoma britanskega parlamenta je nemška kanclerka izrazila željo, da Velika Britanija ostane "močan glas znotraj Evropske unije", a je pri tem izključila možnost daljnosežnih ukrepov in ostaja odprta le za zmerne reforme.

"Nekateri pričakujejo, da bo moj govor tlakoval pot do temeljite reforme evropske arhitekture, ki bo zadovoljil vse vrste domnevnih in dejanskih želja Britancev. Bojim se, da bodo razočarani," je v angleščini povedala Merklova.

"Drugi pričakujejo ravno nasprotno in upajo, da bom v London prinesla jasno in preprosto sporočilo, da preostali del Evrope ni pripravljen plačati nikakršne cene, da bi Velika Britanija ostala v Evropski uniji," je še dodala.

Njen obisk poteka v času, ko je med Britanci aktualna razprava o smiselnosti obstanka v evropski povezavi zaradi napovedi britanskega premierja Davida Camerona, da bo v primeru zmage na parlamentarnih volitvah prihodnje leto razpisal referendum o britanskem članstvu.

Pohvale na račun Britancev
Zaradi pritiskov v konservativni stranki in protievropske Neodvisne stranke Velike Britanije je Cameron obljubil, da bo poskušal preoblikovati odnose Londona z EU-jem še pred kakršnim koli referendumom o članstvu.

Ko gre za vprašanje EU-ja, sem ujeta med "kladivom in nakovalom", je priznala Merklova in pojasnila, da to vsekakor ni prijeten položaj. Britance je pozvala, naj ostanejo del EU-ja, kjer bi morali imeti skupen cilj - predstavljati "model drugim regijam sveta".

Merklova je pohvalila Veliko Britanijo zaradi njene vloge pri obrambi svobode med drugo svetovno vojno, za ključno vlogo v čezatlantskih odnosih, kot pomembno nemško zaveznico in pomembno članico EU-ja.

"Potrebujemo močno Veliko Britanijo z močnim glasom znotraj Evropske unije. Če bomo imeli to, bomo lahko dosegli potrebne spremembe v korist vseh," je dejala nemška kanclerka.

Zavrnila je pozive vidnih britanskih politikov po omejitvi prostega pretoka ljudi v EU-ju, vendar vseeno namignila, da ima Cameron njeno podporo pri odpravljanju zlorab zakonov o prostem pretoku, ko se to dotika socialnih ugodnosti.

Merklova poziva Britance
Merklova poziva Britance