Ne samo, da se Kim Džong Un prešerno smeji v javnosti, pred kratkim se je celo pojavil ob
Ne samo, da se Kim Džong Un prešerno smeji v javnosti, pred kratkim se je celo pojavil ob "skrivnostni" ženski in s tem sprožil veliko ugibanj. Foto: EPA
Kim Džong Un
Mladi Kim sledi očetu in redno obiskuje različne kraje po državi ter si ogleduje zanimive stvari. Foto: EPA
Severnokorejski vojaki
Severnokorejska vojska šteje 1,2 milijona pripadnikov. Foto: EPA

Gre še za enega v nizu nazivov, ki jih je Kim pridobil, potem ko ga je njegov lani umrli oče Kim Džong Il določil za svojega naslednika. Novi voditelj tako že vodi vladajočo Delavsko stranko, poleg tega pa je prvi predsedujoči vplivnemu Nacionalnemu odboru za obrambo.

Odločitev o imenovanju za maršala je bila sprejeta v torek, severnokorejski državni mediji pa so ljudstvo z njo seznanili v sredo. Do imenovanja prihaja po zamenjavah v vrhu severnokorejske vojske. V nedeljo se je z mesta načelnika poveljstva severnokorejske vojske poslovil general Ri Džong Ho, ki je veljal za tesnega sodelavca pokojnega Kim Džong Ila.

Oblasti so kot razlog za njegovo razrešitev navedle zdravstvene razloge, a to je v totalitarni Severni Koreji po navadi izgovor za odstranitev motečih posameznikov. Njegov odhod je bil sicer presenečenje za večino poznavalcev, saj so menili, da je položaj Rija trden in ključen za utrjevanje oblasti najmlajšega Kima.

V torek je Pjongjang že imenoval novega vicemaršala. To je postal dosedanji poveljnik kopenskih sil Hjon Jong Čola. Za zdaj sicer še ni jasno, ali bo prevzel tudi vodenje vrhovnega poveljstva.

Severnokorejska vojska je ena najštevilčnejših na svetu in šteje 1,2 milijona pripadnikov. Državna oblast temelji na doktrini songun (najprej vojska), ki moč države meri z njeno vojaško močjo, zato ima vodilno vlogo v državi namesto partije vojska.

Nasmejani Kim zamenjal resnega Kima
Za Kim Džong Una je ključna vzpostavitev povezave s svojim dedkom in ustanoviteljem komunistične Severne Koreje Kim Il Sungom, ki še vedno velja za večnega predsednika države. Ob tem je pomembna graditev kulta osebnosti, s katerim sta se že ponašala dedek in oče, zdaj pa je treba to skrbno prenesti na mladega Kima, ki naj še ne bi dopolnil 30 let.

Kim Džong Un se je sicer odločil za drugačne nastope kot njegov oče, ki je vedno deloval resno in strogo, medtem ko je bilo mogoče njegovega sina po koncu uradnega žalovanja za pokojnim očetom videti nasmejanega v pogovorih z ostarelimi generali in navdušenega ob gledanju vojaške parade

A kar je najbolj presenetljivo - spregovoril je v javnosti, kar naj bi njegov oče storil le enkrat, v 90. letih prejšnjega stoletja, tako da ljudje sploh niso poznali glasu svojega voditelja.