General Ri Džong Ho je veljal za zaupnika umrlega Kim Džong Ila in ga je bilo videti tudi ob boku njegovega sina, ki ga je nasledil. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
General Ri Džong Ho je veljal za zaupnika umrlega Kim Džong Ila in ga je bilo videti tudi ob boku njegovega sina, ki ga je nasledil. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Ri Džong Ho je do razrešitve zasedal mesto načelnika generalštaba severnokorejske vojske, bil je podpredsednik Centralnega vojaškega komiteja in funkcionar na krovnih položajih v vladajoči Delavski stranki.

Novico o njegovi razrešitvi so sporočili po zasedanju Centralnega komiteja stranke, v sporočilu pa niso omenili, kdo naj bi ga nasledil.

Generala povzdignil Kim Džong Il
Ri Džong Ho je načelnik generalštaba postal pred tremi leti, med vladanjem Kim Džong Ila, in se je redno pojavljal ob njegovi strani na državnih prireditvah. Bil je tudi eden izmed sedmih visokih predstavnikov oblasti, ki so sina umrlega predsednika in njegovega naslednika Kim Džong Una spremljali na pogrebu očeta.

Prav zato je večina analitikov menila, da je Rijev položaj trden in ključen za utrjevanje oblasti Kimovega naslednika.

Njegova razrešitev zato med poznavalci vzbuja nova vprašanja o smeri, v katero namerava Kim Džong Un peljati Severno Korejo, saj je nadzor vojske ključnega pomena za utrditev oblasti, v tej vase zaprti državi, poroča BBC.

Severnokorejski jedrski načrti
Zaskrbljenost je večja tudi zaradi jedrskih načrtov, ki jih ima država. Aprila so v Severni Koreji prezrli opozorila mednarodne skupnosti, povezana s preizkušanjem orožja, saj je država preizkušala izstrelek dolgega dosega, kar je v nasprotju z resolucijo Združenih narodov.

Južna Koreja je pred kratkim opozorila, da je Pjongjang na zadnji stopnji jedrskih poskusov, kar so Severni Korejci sicer zavrnili. Pogajanja, katerih cilj je končati severnokorejske jedrske poskuse, so sicer zastala leta 2009.