Protivladni protestniki na shodu v centru Varšave. Foto: Reuters
Protivladni protestniki na shodu v centru Varšave. Foto: Reuters
Protestniki v Varšavi.
Udeleženci shoda so nosili poljske zastave in zastave Evropske unije. Foto: Reuters

Shod je organizirala opozicijska Državljanska platforma (PO), ki je poročala o 50.000 udeležencih, medtem ko policija poroča o 9.000 protestnikih.

"Smo za demokratično Poljsko, evropsko Poljsko, ki je ponosna in v Evropi išče prijatelje ter partnerje, ne pa sovražnikov, kot se to dogaja danes," je množico protestnikov s poljskimi zastavami in zastavami Evropske unije nagovoril predsednik Državljanske platforme (PO) in nekdanji zunanji minister Grzegorz Schetyna. Njegova stranka se zavzema za razdelitev oblasti in neodvisno sodstvo, je še dejal.

Nazadnje je javnost razburil poljski predsednik Andrzej Duda, ko je dejal, da se zavzema za referendum o ustavnih spremembah prihodnje leto. Vladni kritiki opozarjajo, da želi vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) Poljsko spremeniti v avtoritativno državo. Duda je bil pred izvolitvijo na mesto predsednika tudi sam član PiS-a.

Predsednik PiS-a Jaroslaw Kaczynski je zanikal vse očitke opozicije. "Imamo demokracijo, vsak ima lahko svoje mnenje, vsak lahko protestira, vsak lahko voli, vsak lahko piše, kar želi," je poudaril.

Poljska je sicer v zadnjem času deležna tudi številnih kritik Evropske komisije in Sveta Evrope. Pravni strokovnjaki Sveta Evrope so zaskrbljeni zaradi vprašanja neodvisnosti ustavnega sodišča na Poljskem; Evropska komisija je pred letom dni zaradi tega sprožila preiskavo.

Obe stranki si prizadevata za volilno podporo pred volitvami prihodnje leto. Javnomnenjske raziskave sicer prvič po letu 2015 kažejo na prednost opozicijske Državljanske platforme.