Na mestu, kjer so našli obešeni deklici, se že dva dni zbirajo ogorčeni vaščani. Foto: EPA
Na mestu, kjer so našli obešeni deklici, se že dva dni zbirajo ogorčeni vaščani. Foto: EPA

Skupina moških je v neki vasi v indijski zvezni državi Utar Pradeš posilila dve dekleti, stari 14 in 16 let. Družini sta dekleti pogrešali od torka, v sredo pa so ju našli obešeni na drevesu. Policija je v povezavi z zločinom že prijela tri moške, med njimi enega policista. Druga dva prijeta osumljenca naj bi bila sorodnika deklet iz nižje kaste.

Diskriminacija na podlagi pripadnosti kasti?
Vaščani so besni, tako zaradi groznega zločina kot zaradi neodzivnosti policije. Oče ene od deklic je povedal, da se je policija iz njega norčevala, ko je poiskal pomoč pri iskanju pogrešanega dekleta. "Ko je policist izvedel, da sem iz nižje kaste, je dejal, da ne bodo iskali moje hčerke, in se začel norčevati iz mene," je povedal oče. Enako se je zgodilo družini drugega dekleta.

Kot poroča BBC, so indijske oblasti odpustile dva policista, ki sta zavrnila pomoč pri iskanju pogrešanih deklic, ki so ju potem našli mrtvi. Višji policijski uradnik Atul Saksena je sicer obljubil, da bodo izpeljali obsežno preiskavo zaradi obtožb policijske diskriminacije na podlagi pripadnosti kasti. Tovrstni dogodki naj v Indiji ne bi bili redkost. Ljudje iz vasi Katra Šahadatgandž so ob tem povedali, da kaste igrajo pomembno vlogo v odnosih v skupnosti.