Komu zvoni? Mario Monti je ob prevzemu svoje nove funkcije takole podaril zvonček Silviu Berlusconiju, ko ja ta zapustil mesto premierja. Bo zvonček kmalu dobil nazaj? Foto: EPA
Komu zvoni? Mario Monti je ob prevzemu svoje nove funkcije takole podaril zvonček Silviu Berlusconiju, ko ja ta zapustil mesto premierja. Bo zvonček kmalu dobil nazaj? Foto: EPA
Monti namerava odstopiti

Italijanski premier Monti je napovedal, da bo še pred iztekom svojega mandata odstopil z mesta predsednika italijanske tehnične vlade, in sicer takoj, ko bo ta sprejela ključni zakon o proračunu. "Moj odstop je nepreklicen," je dejal.
Monti je svojo odločitev sporočil le nekaj ur po tem, ko je nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi napovedal, da bo še petič kandidiral za italijanskega premierja. Zaplet je nastal, ko se je Berlusconija stranka Ljudstvo svobode (PDL) vzdržala glasovanja pri sprejetju ključnih proračunskih predlogov za prihodnje leto.
Monti je v izjavi za javnosti dejal, da je bil zanj to znak "kategorične sodbe nezaupanja" Berlusconijeve stranke in da bi nesprejetje proračuna za leto 2013 krizo v državi še poglobilo.

Parlamentarne volitve naj bi bile marca
Italijanski parlament naj bi po pričakovanji proračun sprejel okoli božiča. Že na petkovih posvetovanjih pri predsedniku Giorgiu Napolitanu so se vodje parlamentarnih strank ter predsednika senata in parlamenta dogovorili, da bo Montijeva tehnična vlada na oblasti še do sredine januarja, nato pa bo predsednik republike parlament razpustil, volitve pa najverjetneje razpisal 10. marca.
Berlusconi je sicer dejal, da bo podprl sprejetje proračunskega zakona, da pa ne more zagotoviti podpore Montijevi tehnični vladi, ki je prevzela oblast novembra lani, po njegovem odstopu - njegovo politično življenje je bilo zaznamovano z osebnimi škandali in gospodarsko krizo v državi.

"V tekmo se podajam zato, da zmagam. In znova zaradi občutka odgovornosti," je dejal novinarjem iin dodal, da se mu zdi 10. marec prihodnje leto primeren datum za redne parlamentarne volitve.

Berlusconi: Varčevalna politika Italijo pripeljala na rob prepada
In čeprav je Berlusconi trdil, da ga politika ne zanima več, je pred dobrim tednom dejal, da je Montijeva varčevalna politika "Italijo pripeljala na rob prepada".
Montijeva vlada je za rešitev gospodarske krize krize v Italiji sprejela stroge varčevalne ukrepe, ki so sicer poglobili recesijo v državi, po drugi strani pa pomirili mednarodne vlagatelje na finančnih trgih in znižali razliko v zahtevanih donosih na nemške in italijanske obveznice za polovico.

Berlusconi je bil sicer 26. oktobra zaradi davčne utaje obsojen na zaporno kazen, proti njemu pa teče ločen proces zaradi suma plačevanja in spolnih odnosov z mladoletno prostitutko Ruby.
Mešani odzivi v Italiji
Montijevo napoved odstopa so v Italiji pospremili mešani odzivi. Nekateri so odločitev ocenili kot dostojanstveno dejanje, drugi kot že težko pričakovano, tretji pa, da Italiji zdaj grozi vrnitev 20 let v preteklost.
Prvi se je na Montijevo odločitev odzval sekretar največje levosredinske stranke, Demokratske stranke in kandidat levice za premierja Pier Luigi Bersani. Dejal je, da je Monti ravnal dostojanstveno, medtem ko je desnica izdala zaveze izpred leta dni in se spustila v predvolilno kampanjo. Dodal je še, da so v stranki pripravljeni proračun za prihodnje leto potrditi čim prej.
Da se bodo zavzemali za čim hitrejšo potrditev proračuna, so zagotovili tudi v Ljudstvu svobode. Je pa sekretar stranke Angelino Alfano vodji levice Bersaniju hkrati zabrusil, naj se v tem tako občutljivem trenutku vzdrži predvolilnih komentarjev. Znotraj Ljudstva svobode sicer v ocenah Montijeve odločitve niso povsem enotni.
Vodja poslancev v Evropskem parlamentu Mario Mauro je dejal, da se bo Italija z Bersanijem in Berlusconijem zdaj vrnila 20 let v preteklost in da bo naslednjih pet let ujetnica političnih dvobojev. Za Italijo bi bilo bolje, če bi v ospredje prišle mlajše generacije in če se ne bi nagibali na levo ali pa v populizem, je še dejal Mauro.
V Severni ligi so bili nad Montijevo odločitvijo vzhičeni. "Končno je konec z anomalijo demokracije. Kar tako naprej Alfano, vse do konca," je komentiral sekretar stranke Roberto Maroni in tako potrdil ponovno tesno sodelovanje z Ljudstvom svobode.

Monti namerava odstopiti