Izrael je Al Mabuha obtožil krivde za umor dveh izraelskih vojakov. Foto: EPA
Izrael je Al Mabuha obtožil krivde za umor dveh izraelskih vojakov. Foto: EPA

Umor naj bi izvršila izraelska tajna služba Mosad in morilci naj bi skušali ustvariti vtis, da je Al Mabuh v svoji hotelski sobi umrl naravne smrti. Po besedah namestnika poveljnika dubajske policije Hamisa Al Mazina so morilci Al Mabuhu vbrizgali narkotik sukcinilholin, ki sproži mišično sprostitev in se ga pogosto uporablja pri anesteziji, nato pa so ga zadušili.

V Dubaju so za umor osumili 26 ljudi, ki naj bi uporabljali ukradene identitete britanskih, irskih, francoskih, nemških in avstralskih državljanov. Zaradi umora sta v priporu dva Palestinca, ki naj bi pomagala skupini morilcev in sta po umoru skušala zbežati v Jordanijo, a ju je ta izgnala nazaj v Dubaj.

Zaradi uporabe ponarejenih potnih listov je izbruhnil diplomatski spor med Izraelom in državami, iz katerih so bili državljani z ukradenimi identitetami. V nekaterih državah so zaradi tega na zagovor poklicali izraelske veleposlanike.

Kot je v navadi, Izrael ni ne potrdil ne zanikal vloge Mosada prui umoru Al Mabuha, ki naj bi v Dubaju kupoval orožje za Hamas v Gazi. Izraelski zunanji minister Avgdor Lieberman je zatrdil, da ni nobenih dokazov, ki bi potrdili vlogo Izraela pri umoru, ki se je zgodil 20. januarja.