Mornarji so prepuščeni sami sebi. Foto: MMC RTV SLO
Mornarji so prepuščeni sami sebi. Foto: MMC RTV SLO
Ladja
Podobna drama se dogaja tudi na Hrvaškem, kjer je ladja istega lastnika z 12-člansko posadko, v kateri je tudi Slovenec, obtičala v ladjedelnici v Kraljevici. Foto: MMC RTV SLO

Ladja koprskega podjetja Euroshipping je zaradi neplačanega računa za gorivo pred tremi tedni obtičala v pristanišču Bedžaja. 11 ljudi je na krovu, gre za hrvaške, srbske, črnogorske in gruzijske mornarje, ki jih že zmanjkuje zalog, na kopno pa ne smejo, ker nimajo dovoljenja za izkrcanje v Alžiriji.

Nimajo denarja za gorivo
Devetnajsti dan je ladja Istra zasidrana v pristanišču Bedžaja v Alžiriji, denarja za gorivo, ki bi jih pripeljalo vsaj do Španije, nima. Posadka je sicer brez plač že od januarja. Ker so na ladjah tudi hrvaški mornarji, so lastnika Euroshippinga poskusili priklicati tudi hrvaški sindikalisti, a neuspešno. Predrag Bazzoduro iz Sindikata pomorcev Hrvaške je dejal: "Težave s tem lastnikom niso od včeraj, prisotne so že več let."

Posadka na ladji Istra dejansko živi le še od kruha in vode, še dodaja Brazzoduro. Če bi se jim zagotovilo nekaj denarja za gorivo, bi se poveljnik ladje sicer lahko sam odločil za plovbo do Španije, kjer bi jim lahko sindikat tudi pravno pomagal. "Ker je ogroženo življenje posadke, bi moral kapitan ukrepati. Predlagal sem, naj naveže stik z ladjarjem in z njim poišče rešitev. Če se mu ta ne bo kmalu oglasil, bo moral ukrepati sam in pomagati posadki," je dodal.

Od februarja brez plač
"Euroshipping je moderno suženjstvo," pa sporoča posadka druge Euroshippingove ladje, ki je obstala v ladjedelnici v Kraljevici. Prazne police in hladilniki pričajo o tem, da se posadki tudi na tej ladji ne godi najbolje. Posadki, ki že od februarja ni dobila plač, naj bi zmanjkovalo tudi goriva. Z nekaj hrane so jim sicer pomagali prebivalci Reke.

O tem, da Bogdan Glavina mornarjev ne plačuje redno, priča tudi klic na pomoč, ki ga je nek tunizijski mornar naslovil kar na profil mesta Koper na Facebooku. V sporočilu med drugim trdi, da na denar čaka že več kot leto dni in da je v težavah. Bogdan Glavina je za vse klice že več dni nedosegljiv. Na naslovu, kjer naj bi bil sedež podjetje Euroshipping, pa ni več nobene table ali sledi o tem ladjarju.

Ladja Istra obtičala v Alžiriji
Ladja Istra obtičala v Alžiriji