Okrepljeno varovanje morja pred Somalijo je preprečilo uspešne napade piratov. Foto: EPA
Okrepljeno varovanje morja pred Somalijo je preprečilo uspešne napade piratov. Foto: EPA

Prvotno je posadka v Panami registrirane tovorne ladje štela 24 mornarjev, a sta bila dva ubita med zajetjem ladje konec marca leta 2010. Mornarji s Filipinov, iz Indije, Jemna, Sudana, Gane in Pakistana so bili v ujetništvu dlje kot vsi drugi talci somalijskih piratov.

Talce je osvobodila obalna straža separatistične somalijske pokrajine Puntland, ki je pirate obkolila pred dvema tednoma in se z njimi tudi spopadla. Po besedah rešiteljev mornarji po dveh letih in devetih mesecih ujetništva kažejo znake fizičnega mučenja in bolezni.

Upad uspešnih piratskih zajetij mednarodnih ladij v zadnjih dveh letih je posledica okrepljenega zasebnega varovanja na plovilih in boljše koordinacije med patruljnimi ladjami različnih držav, poroča BBC.

Če je bilo v celotnem letu 2011 število ugrabitev ladij 24, je v 11 mesecih letošnjega leta to število padlo na sedem. V rokah somalijskih razbojnikov je sicer še več kot sto talcev.

Zdaj je čas, da se države, ki so v Indijski ocean poslale svoje vojaške ladje, da pred pirati varujejo trgovske poti, lotijo tudi odpravljanja vzrokov, ki so privedli do tega, da je Somalija postala piratska oaza.

Številni pirati so bili namreč prej ribiči, ki pa niso imeli več česa loviti, potem ko so evropske in azijske ribiške ladje z nezakonitim ribolovom opustošile jate rib pred somalijsko obalo in jim odtegnile poglaviten vir preživetja.