Vojaka so zabodli na postaji podzemne železnice La Defense. Foto: EPA
Vojaka so zabodli na postaji podzemne železnice La Defense. Foto: EPA

Osumljenca so prijeli v pokrajini Yvelines, ki je od Pariza oddaljena okoli 50 kilometrov. Našli so ga s pomočjo nadzornih kamer, ki so bile postavljene v prostorih podzemne železnice v pariški poslovni četrti La Defense. Primer sicer preiskuje francoska protiteroristična enota, ki trdi, da je bil vojak tarča zaradi svoje uniforme in poklica.

Vojak je preživel
Priče so napadalca opisale kot bradatega moškega po rodu iz ene izmed severnoafriških držav. Kamere so ga ujele, da je po napadu slekel muslimanska oblačila in se preoblekel v tipično evropska. Žrtev, 23-letni Cedric Cordier, je še vedno v bolnišnici, a je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Po navedbah tožilca Xavierja Molinsa je osumljeni dejanje priznal, najverjetneje pa je deloval v skladu s svojo "versko ideologijo". Moškemu je ime Alexandre. Gre za spreobrnjenca v islam, ki se je v policijske registre vpisal ob preverjanju njegove identitete zaradi molitve na ulici leta 2007.

Ker se je prejšnji teden zgodil podoben napad v Londonu - domnevna islamska skrajneža sta sredi belega dne z mačeto umorila britanskega vojaka -, se je pojavilo več domnev, da bi bila dogodka lahko povezana. Francoski predsednik Francois Hollande je zato izjavil, da preučujejo vse možnosti, a da za zdaj niso našli dokazov o povezanosti napadov.

V francoskih mestih sicer veljajo poostrene varnostne razmere, potem ko je severnoafriško krilo Al Kaide zagrozilo s povračilnimi ukrepi, ker je Francija izvedla vojaško akcijo v Maliju. To je tudi razlog, da se na prometnih krajih v Parizu sprehajajo oboroženi vojaki.