Mubarak je bil na oblasti 30 let, nato pa so ga februarja leta 2011 odnesli množični protesti. Foto: EPA
Mubarak je bil na oblasti 30 let, nato pa so ga februarja leta 2011 odnesli množični protesti. Foto: EPA
Safvat Hegazi
Hegazi je bil eden ključnih govorcev v protestniških taborih Mursijevih privržencev. Foto: EPA

Strmoglavljeni egiptovski predsednik bi lahko kmalu odkorakal iz zapora, je napovedal njegov odvetnik Farid El Dib, ko je zapuščal zapor Tora v Egiptu, kjer je Mubarak.

"Mogoče že jutri," je odgovoril na vprašanje, kdaj bi se lahko Mubarak znašel na prostosti.

85-letnemu Mubaraku je sodišče v ponedeljek odredilo konec pripora za enega izmed primerov korupcije, saj so obtožnico vrnili nazaj tožilstvu, ki jo mora razširiti še na štiri udeležence.

Lani je bil Mubarak obsojen na dosmrtni zapor, ker ni preprečil pobojev protestnikov med ljudsko vstajo, a je sodišče po njegovi pritožbi odredilo ponovno sojenje.

Ker se mu je v tem primeru že izteklo najdaljše mogoče trajanje preiskovalnega pripora, ni pravnih zadržkov za njegovo nadaljnje pridržanje, potem ko je sodišče danes umaknilo preiskovalni pripor še v enem primeru korupcije.

Tožilstvo je napovedalo, da se ne bo pritožilo na odločitev sodišča. "Danes sprejeta odločitev za izpustitev Mubaraka je dokončna in tožilstvo nima možnosti pritožbe," je dejal sodnik Ahmed El Bahravi.

Odločitev sodišča je bila sprejeta v občutljivem času za Egipt, ki ga znova pretresa nasilje, potem ko je vojska na začetku julija odstavila islamističnega predsednika Mohameda Mursija in svojo potezo označila za udejanjenje volje ljudstva, ki je zahtevalo njegovo odstavitev.

V zadnjem tednu je bilo ubitih 900 ljudi, od tega sto pripadnikov varnostnih sil, potem ko so nasilno zatrle protest Mursijevih privržencev, ki so zahtevali vrnitev njihovega voditelja nazaj na oblast.

Aretacije islamistov
Policija je v sredo nadaljevala niz aretacij pripadnikov Mursijeve Muslimanske bratovščine. Med drugim sta bila aretirana vplivni islamistični klerik Safvat Hegazi in tiskovni predstavnik gibanja Murad Ali.

Hegazija, ki naj bi ob aretaciji nosil ženska oblačila in je imel prekrit obraz, so prijeli blizu libijske meje. Obtožujejo ga hujskanja k nemirom, ki so vodili do smrtonosnega nasilja. Alija so pridržali na letališču v Kairu, od koder je nameraval poleteti v Italijo.

Muslimanska bratovščina medtem razmišlja o novih taktikah v boju proti začasnim oblastem. V zadnjih dneh so namreč zaradi strahu pred nasiljem več shodov odpovedali, več protestniških shodov pa so napadli tamkajšnji prebivalci.

Tako naj bi v prihodnje proteste pripravljali "spontano in decentralizirano". Ob tem so svojim podpornikom sporočili, da je njihova "dolžnost", da ne popuščajo, pač pa se vsak dan udeležujejo različnih protestniških dejavnosti. Prav tako so jim naročili, naj dokumentirajo kršitve človekovih pravic varnostnih sil.

EU bo ustavil vojaško pomoč
Zunanji ministri EU-ja, med njimi vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec, so v Bruslju na izrednem zasedanju o Egiptu izrazili zaskrbljenost nad razmerami v tej državi. Obsodili so nasilje egiptovskih oblasti nad civilnim prebivalstvom in se dogovorili za ustavitev dobave vojaške opreme.

Erjavec je pojasnil, da so na sestanku suspendirali izvozne licence za dobavo vojaške opreme in opreme, ki bi omogočala represijo nad prebivalstvom v Egiptu.