Robert Mugabe je, kot kaže, dokončno izgubil podporo v državi. Foto: Reuters
Robert Mugabe je, kot kaže, dokončno izgubil podporo v državi. Foto: Reuters
Robert in Grace Mugabe
CNN je poročal, da sta zakonca Mugabe sklenila dogovor o odstopu Mugabeja s predsedniškega položaja v zameno za popolno imuniteto. Foto: Reuters
Mugabeju grozi odstavitev

V nedeljskem govoru, ko so številni pričakovali, da bo odstopil, je 93-letni Mugabe priznal kritike stranke, vojske in javnosti zoper njega, ni pa omenil možnosti svojega odstopa. "Kakršni koli že so argumenti za in proti glede tega, kako so izvedli svojo operacijo, jaz kot vrhovni poveljnik priznavam njihove razloge za zaskrbljenost," je dejal. Vladajoča stranka ZANU-PF mu je že prej izrekla 24-urni ultimat za odstop. Ker v tem času ni odstopil, bo stranka v torek v parlamentu sprožila postopek za njegovo odstavitev, je dejal poslanec stranke Paul Mangwana.

Mangwana je dejal, da se bo Mugabeju očitalo, da je svoji ženi Grace dopustil, da je uzurpirala oblasti, čeprav nima pravice, da vodi vlado. Ob tem je poudaril Mugabejevo visoko starost, zaradi katere naj ne bi bil več sposoben voditi države. Postopek bi lahko bil končan v dveh dneh, tako da bi bil lahko Mugabe odstavljen že v sredo, poroča BBC.

Mangwana je še dodal, da se že pogovarjajo z opozicijskim Gibanjem za demokratične spremembe (MDC) za zagotovitev potrebnih glasov poslancev. Drugi poslanec Vongai Muperer je medtem že zagotovil, da imajo dovolj glasov. Za odstavitev je potrebna dvotretjinska večina v obeh domovih kongresa.

Stranka ZANU-PF je v nedeljo za svojega novega predsednika imenovala Emmersona Mnangagwo, ki ga je Mugabe pred kratkim odstavil s položaja podpredsednika Zimbabveja. Po besedah enega izmed neimenovanih predstavnikov stranke bo Mnangagwa kandidat stranke ZANU-PF za predsednika države na splošnih volitvah, predvidenih za prihodnje leto.

Je dogovor o odstopu že sklenjen ali ne?
Visoki zimbabvejski uradniki so za Reuters medtem dejali, da je bil Mugabejev nedeljski nagovor, v katerem ni odstopil s položaja predsednika, namenjen temu, da jasno pove, da vojaška intervencija v državi ni bil vojaški udar. Mugabe naj bi po besedah več virov iz vlade v nedeljo privolil v to, da bo odstopil, a v stranki niso želeli, da bi se to zgodilo v prisotnosti generalov. CNN je poročal, da je bila Mugabeju in njegovi ženi Grace v skladu z dogovorom o odstopu zagotovljena popolna imuniteta.

Mugabe je izgubil podporo ljudi, je glede dogajanja v Zimbabveju dejal tiskovni predstavnik britanske premierke Therese May, in pozval k mirni rešitvi napetih razmer. Velika Britanija je bila do leta 1980, ko se je Zimbabve osamosvojil, tamkajšnja kolonialna vladarica.

Medtem so razmere v državi vse bolj napete, dopoldne so svoje nezadovoljstvo s protestom izrazili študentje. "Jezni in razočarani smo nad Mugabejevim govorom," je povedal eden izmed vodij protesta Shepherd Raradza. Tudi vodja vplivnega združenja vojnih veteranov Chris Mutsvangwa je že pred iztekom roka dejal, da bodo "ljudi znova pripeljali na ulice, če ne bo odšel". Predsedniku je zagrozil tudi s pravnim postopkom. Že v nedeljo je po Mugabejevem govoru napovedal proteste za sredo.

Mugabeju grozi odstavitev