V govoru je Mussomeli nazdravil vsem rojakom Američanom, in sicer tako tistim na desni kot tistim na levi. Foto: BoBo
V govoru je Mussomeli nazdravil vsem rojakom Američanom, in sicer tako tistim na desni kot tistim na levi. Foto: BoBo
Joseph A. Mussomeli
Joseph A. Mussomeli je o Sloveniji v svojem nagovoru dejal tudi: "Nikoli do zdaj ni bila država s tako malo prebivalstva deležna tako velikega blagoslova." Foto: BoBo

Veleposlanik je v počastitev ameriškega dneva neodvisnosti pripravil sprejem v svoji rezidenci v Ljubljani. "Zanimivo naključje je, da praznujemo danes, saj mineva deset dni od 20. obletnice slovenske neodvisnosti," je v svojem nagovoru spomnil Mussomeli.

"Strah, nestrpnost, pesimizem in apatija - grožnje svobodi"
Dejal je, da smo Slovenci lahko ponosni na to, kaj vse smo dosegli v tako kratkem času: "Slovenija je dosegla skorajda neverjetne uspehe." Izrazil je obžalovanje, saj praznovanja ob 20. obletnici slovenske samostojnosti - kot so mu povedali - niso združila vseh Slovencev. "Če je to res, se mi to zdi žalostno in hkrati ironično, saj ste se Slovenci pred 20 leti poenotili in 90 odstotkov vas je glasovalo za neodvisnost. To je mnogo višji odstotek, kot bi ga dosegli Američani pri glasovanju za neodvisnost od Velike Britanije," je prepričan.

Opozoril je, da so delitve med levico in desnico, bogatimi in revnimi ter mladimi in starimi v Sloveniji večje in globlje kot pred 20 leti. Dodal je še, da so tudi v Ameriki skozi zgodovino obstajale "smrtno resne" delitve, a si Američani zdaj ob 4. juliju prizadevajo za vključenost, ne gre več za to, kdo je bil v modrem in kdo v sivem.

"Strah, nestrpnost, pesimizem in apatija - to so velike grožnje svobodi. In tem grožnjam se je zoperstavil pravi duh 4. julija 1776," je dejal veleposlanik.

Mussomeli nazdravil prijateljstvu obeh držav
V govoru je nazdravil vsem rojakom Američanom, in sicer tako tistim na desni kot tistim na levi. "Poklanjam se tistim Američanom, ki so pred davnimi leti menili, da je bolje ostati britanska kolonija, kot tudi tistim, ki so umrli, da bi se znebili britanske prevlade," je povedal.

Obenem je pozdravil in se poklonil tudi vsem Slovencem - "tako na desni kot na levi, tako tistim, ki si prizadevajo za večjo svobodo, kot tistim, ki iščejo večjo varnost, in vsem, ki so se borili zoper ali pa so bili žrtve totalitarizma, bodisi fašističnega ali komunističnega".

Nazdravil je še prijateljstvu obeh držav in dejal: "Molimo za mir in pravico in molimo za blaginjo in srečo vseh Slovencev. Nikoli do zdaj ni bila država s tako malo prebivalstva deležna tako velikega blagoslova."

4. julija 1776 je bila sprejeta deklaracija o neodvisnosti
Sprejema pri ameriškem veleposlaniku Josephu A. Mussomeliju se je udeležilo kar nekaj znanih Slovenk in Slovencev, med drugim tudi minister za promet Patrick Vlačič, minister za okolje Roko Žarnić, minister za razvoj Mitja Gaspari, minister za Slovence po svetu Boštjan Žekš, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, poslanec Branko Grims, direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič, moralni teolog Tadej Strehovec, glasbeniki Zoran Predin, Pero Lovšin, Vlado Kreslin in Jan Plestenjak. Slovensko himno je zapela Nina Strnad, ameriško pa ameriška vojakinja.

4. julija Američani praznujejo dan neodvisnosti. Spominjajo se 4. julija 1776, ko naj bi bila sprejeta deklaracija o neodvisnosti, ki jo je sestavil Thomas Jefferson. Deklaracija utemeljuje razloge za odcepitev 13 nekdanjih kolonij od Velike Britanije, ki se sicer svojim posestvom ni odrekla brez vojne.