Eksplozija je zahtevala žrtve tudi med mimoidočimi (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Eksplozija je zahtevala žrtve tudi med mimoidočimi (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Po zadnjih podatkih je v eksploziji v mestu Nnewi v zvezni državi Anambra umrlo najmanj 35 ljudi, a po nekaterih ocenah bi bilo lahko žrtev tudi več kot sto. Tamkajšnji mediji poročajo, da je razneslo tovornjak, ko so z njega raztovarjali plinske bombe. Podatki o tem, koliko je bilo žrtev, so si sicer nasprotujoči. Policija je doslej namreč govorila o osmih smrtnih žrtvah, dopisnik ameriške tiskovne agencije Associated Press pa že od začetka o stotih. Ni znano niti število ranjenih.

Da je umrlo "več deset ljudi", je potrdil tudi predsednik države Muhammad Buhari, ki je ob tem v izjavi za javnost izrazil "pretresenost zaradi tako velikega števila smrtnih žrtev v industrijski nesreči".

Nejasen vzrok nesreče
Eksplozija je v tovarni Inter Corp Oil Limited, podružnici nigerijskega konglomerata Chicason Group, odjeknila okoli poldneva v četrtek po krajevnem času in industrijsko mesto Nnewi prekrila s črnim dimom. Med žrtvami in ranjenimi so delavci tovarne in bližnji prebivalci. Ena izmed prič je za BBC povedala, da je eksplodiralo, ko so šli ljudje v tovarno, da bi si napolnili plinske bombe, s katerimi bi kuhali za božič. Po poročanju tamkajšnjih medijev pa naj bi eksplodiral tovornjak cisterna, ko so pretakali utekočinjen plin butan. Drugi trdijo, da je eksplozija odjeknila, ko so na smetišče prepeljali tovor, iz katerega je iztekal plin. Guverner Anambre Willy Obiano, ki je obiskal kraj nesreče, je poudaril, da morajo vzrok nesreče šele ugotoviti.

Eksplozija je bila tako silovita, da so bile poškodovane tudi bližnje hiše. Požar, ki je ob tem izbruhnil, je divjal nekaj ur in zajel bližnja poslopja in avtomobile. Po besedah priče so bili kupci in delavci ožgani do neprepoznavnosti. Dokler so gasilci pogasili požar, so na tleh, prekritih s pepelom, ležala zoglenela trupla, so poročali tamkajšnji mediji. Po več kot petih urah se gasilci še vedno borijo s požarom, je za BBC še povedala priča dogodka.

Pogoste nesreče
Nigerija je največja proizvajalka nafte v Afriki. Nesreče so pogoste, praviloma pa se zgodijo, ko ljudje, ki kradejo nafto, poškodujejo plinovode. V zadnjem desetletju je bilo v eksplozijah ubitih več sto ljudi.