Tadić se je v Visokih Dečanih srečal s škofom Teodozijem. Foto: EPA
Tadić se je v Visokih Dečanih srečal s škofom Teodozijem. Foto: EPA
Protesti na Kosovu

Srbski predsednik se je odločil petkov večer in sobotni pravoslavni božič preživeti skupaj s srbskimi verniki na Kosovu. Nekaj sto privržencev Samoopredelitve se je zbralo na protestih v kraju Dečani na zahodu Kosova, krajši protest pa je popoldne potekal tudi v kraju Peć, ki je od Dečanov oddaljen dobrih deset kilometrov.

V središču Dečanov je uspelo protestnikom za približno eno uro ustaviti manjši avtobus s pravoslavnimi verniki, pa tudi avtomobila veleposlanikov Rusije in Belorusije v Srbiji, ki sta bila na poti na sedež patriarhije v Peći.

Prihod srbskega predsednika so skušali privrženci Samoopredelitve preprečiti tudi s cestnimi zaporami, med drugim z zaporo ceste med mejnim prehodom Merdare in Prištino. Pri tem je kosovska policija po lastnih navedbah aretirala osem oseb.

Kosovska vlada je v četrtek sporočila, da obisku Tadića, ki je na Kosovo prispel danes popoldne, ne nasprotuje. Za varnost na območju skrbijo okrepljene enote kosovske policije in pripadniki posebnih enot Rosu.

Tudi predstavniki misij EU-ja in Nata na Kosovu, Eulexa in Kforja, so zatrdili, da so pred prihodom Tadića sprejeli vse potrebne ukrepe ter da so razmere kljub omenjenim protestom pod nadzorom.

Tadić je v Visoke Dećane prispel med 18. in 20. uro. Sešel se je s tamkajšnjimi verskimi dostojanstveniki, s katerimi bo praznoval pravoslavni božič. Zadnjič je v tem samostanu božič praznoval leta 2009.

Protesti na Kosovu