Okoli pomola se je naglo zbrala vrsta radovednežev. Foto: Reuters
Okoli pomola se je naglo zbrala vrsta radovednežev. Foto: Reuters
Spominska plaketa na doku. Foto: Reuters

20 metrov dolg in 165 ton težak betonski dok je cunami odtrgal v pristanišču v Misavi, morski tok pa ga je dobro leto dni pozneje naplavil na 8.000 kilometrov oddaljeno plažo Agate jugozahodno od mesta Portland.

Predstavnik japonskega konzulata je povedal, da spominska plaketa na doku kaže, da je prišel iz pristaniškega mesta Misava na skrajnem severu glavnega japonskega otoka Honšu.

Testi sevanja so bili negativni, so pa znanstveniki sporočili, da je dok s seboj prinesel živalske vrste, ki jih v tem delu Severne Amerike ne poznajo. Med morskim življem, ki se je še kar držal betonske mase, je bila tako japonska morska zvezda.
Mislili so, da je barka
Oregonsko policijo so napotili na plažo, da bi preprečila ljudem, da plezajo na dok, ki so ga tamkajšnji prebivalci sprva zamenjali za barko.

Misava je med potresom 11. marca in cunamijem, ki mu je sledil, izgubila štiri doke. Zdaj pogrešajo še dva.

Naj spomnimo: aprila smo poročali, da je ameriška obalna straža s topom potopila japonsko ladjo brez posadke, ki jo je zaneslo na južno obalo Aljaske. Mesec dni pozneje pa je japonski lastnik motorja presenečen odkril, da je njegovega harleyja v zabojniku zaneslo na plažo v Kanadi.

Po podatkih japonskih znanstvenikov sta potres in podivjana voda zbrala za 20 milijonov ton razbitin. Večina jih je ostala na kopnem, velik del jih je naglo potonil, nekaj milijonov ton pa naj bi jih še vedno lebdelo po svetovnih morjih.

V potresu in cunamiju je umrlo skoraj 16.000 ljudi.