Plinski spor je postal že stalnica med Rusijo in Ukrajino. Foto: EPA
Plinski spor je postal že stalnica med Rusijo in Ukrajino. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin se je zavzel za čimprejšnje dokončanje Severnega toka. Foto: EPA

Med obiskom v Helsinkih je ruski premier dejal, da bi lahko Rusija že konec junija ali v začetku julija popolnoma zaprla dobavo plina Ukrajini, s čimer bi bila lahko ogrožena tudi oskrba evropskih držav s plinom. Ob tem je Putin izrazil nezadovoljstvo, ker je Evropska unija zavrnila ruske prošnje, da Ukrajini pomaga s plačilom plina.

"Predlagamo rešitev spora z Evropsko komisijo. Ampak naši napori, da bi se s tem uspeli obrniti na komisijo, niso bili uspešni. Dobili smo le en odgovor: nimamo denarja za Ukrajino," je dejal Putin in pojasnil, da bo ruski plinski monopolist Gazprom dostavil le plin, ki je bil plačan.

Brez dobave novega plina za zapolnitev svojih podzemnih rezerv po Putinovih besedah Ukrajina ne bo preživela in bo prisiljena vzeti plin, ki je namenjen za tranzit, kar pomeni, da bo v nekaj tednih prekinjena dobava plina Evropi.

Po pogodbi med Ukrajino in Gazpromom si ruski plinski velikan pridružuje pravico, da v primeru zamude pri plačilu plina začne zahtevati predplačila. Če Ukrajina zamudi kakšen rok za predplačila, ji bo Rusija zaprla dovod plina, je bil jasen Putin.

Kijev: Nimamo težav s plačili
Ukrajinske oblasti zatrjujejo, da nimajo težav s plačili in bodo plačali plin, ki ga je Rusija dobavila v maju. "Plačati moramo še 500 milijonov dolarjev. Časa imamo še do 7. junija in mislim, da bomo našli denar," je zagotovil ukrajinski minister za energetiko Jurij Prodan, ki je ob tem dejal, da so vedno plačevali pravočasno.

Do nove grožnje s prekinjeno dobavo ruskega plina prihaja le par mesecev potem, ko je v začetku letošnjega leta zaradi ukrajinskega neplačevanja plina Moskva ustavila dobavo plina svoji zahodni sosedi, s čimer je močno trpel tranzit plina prek ukrajinskega ozemlja, zaradi česar so se nekatere države predvsem v vzhodni Evropi sredi mrzle zime znašle brez nujno potrebnega plina.

Poziv za Severni tok
Ruske grožnje s prekinitvijo dobave plina zaradi sporov z Ukrajino pogosto pridejo skupaj s pozivi Rusije k pospešitvi gradnje alternativnih plinovodov in tudi tokrat je ruski premier pozval finske gostitelje, da čim prej podprejo plinovod Severni tok. Plinovod pod Baltskim morjem že uživa močno podporo Nemčije in Rusije, zdaj pa se čaka še podpora Finske, Švedske in Danske, saj njegova trasa poteka v bližini njihovih baltiških obal.

G. V.