Browna je policist Wilson ustrelil po tem, ko ga je ustavil, ker je hodil po cesti. Primer je spet osvetlil pereče vprašanje rasizma v ameriški družbi. Foto: EPA
Browna je policist Wilson ustrelil po tem, ko ga je ustavil, ker je hodil po cesti. Primer je spet osvetlil pereče vprašanje rasizma v ameriški družbi. Foto: EPA
Na pogreb je prišlo več sto ljudi. Foto: EPA

Dan pred pogrebom je Brownov oče pozval k miru. Znani aktivist in baptistični duhovnik Al Sharpton je ob tem dejal, da pogreb ni dan "besa", ampak dan "dediščine in spomina" na Michaela Browna.

Pogrebnih slovesnosti se je hotelo udeležiti toliko ljudi, da so ob okoli 5.000 ljudeh, ki so bili v baptistični cerkvi, kjer je potekala pogrebna slovesnost, še okoli 2.500 namestili v bližnjem misijonu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Vzdušje pred cerkvijo je bilo po poročanju BBC-ja mirno in mrko. V predmestju St. Louisa v ameriški zvezni državi Misuri pa so ljudje kljub temu še vedno jezni.

Na nedeljskem shodu je bila navzoča tudi družina februarja 2012 ubitega prav tako temnopoltega Trayvona Martina. 17-letnika, ki je bil tako kot Brown neoborožen, je takrat ubil redar, ki je bil pozneje oproščen obtožb o umoru. Martinova družina je izrazila podporo družini Browna.

Pogreba so se udeležili tudi trije predstavniki Bele hiše, guverner Misurija Jay Nixon pa ni prišel. Nixon je sicer razglasil policijsko uro in v Ferguson po dneh nemirov poslal tudi nacionalno gardo, kar pa je razmere v predmestju le še poslabšalo. Nacionalna garda se je iz Fergusona začela umikati v soboto.

Policist ni aretiran in prejema polno plačo
Spomnimo, 9. avgusta je svetlopolti policist Darren Wilson ustavil Browna, ker je hodil po cesti in naj bi oviral promet, kmalu zatem pa ga je šestkrat ustrelil, tudi v glavo, v še nerazjasnjenih okoliščinah. Brown je bil neoborožen, v času streljanja pa naj bi imel roke dvignjene v zrak v znak predaje.

Brownova smrt je v Fergusonu, revnem predmestju z večinsko temnopoltim prebivalstvom, ki je premalo zastopano v policiji in mestni upravi, sprožila proteste in tudi nemire. Svet so šokirale slike policijskega odziva na dogajanja. Policija je namreč uporabila posebne enote in vojaško opremo, na neoborožene ljudi pa je streljala z gumijastimi naboji in solzivcem.

Protestniki so zahtevali aretacijo policista, ki je ustrelil Browna, kar se tudi po dveh tednih ni zgodilo. "Če Darren Wilson ne bo obtožen, bo sledil upor," je za BBC dejal eden izmed žalujočih na pogrebu. Policist je za zdaj namreč le suspendiran in prejema polno plačo.