Salmond je škotskim volivcem obljubil referendum o neodvisnosti. Foto: Reuters
Salmond je škotskim volivcem obljubil referendum o neodvisnosti. Foto: Reuters

Do napovedi referenduma prihaja potem, ko je britanska vlada v torek izrazila pripravljenost, da bo Škotski dala pooblastila za izvedbo referenduma, toda pod določenimi pogoji.

Britanska vlada premierja Davida Camerona je namreč sporočila, da je škotskemu parlamentu pripravljena podeliti začasne pristojnosti za izvedbo referenduma, na katerem bi odločali o tem, ali želijo končati 300 let staro zvezo z Anglijo.

London je poudaril, da bi moral biti referendum čim prej, saj negotovost glede tega vprašanja škoduje škotskemu gospodarstvu, ob tem pa bi bilo nezakonito, če bi škotski parlament sam odločal o razpisu referenduma.

Škotski premier Alex Salmond, ki naj bi si želel referendum izpeljati pozneje, da bi lahko pridobil zadostno podporo za neodvisnost, je dejal, da morajo odločitev sprejeti Škoti.

"Referendum bi moral biti jeseni 2014, saj bodo le tako ljudje lahko slišali vse argumente, s tem pa bo tudi zagotovljeno, da se bodo končali vsi politični procesi," je dejal Salmond.

Med Škoti malo podpore neodvisnosti
Salmondova Škotska nacionalna stranka (SNP) je na volitvah maja lani prvič dobila absolutno večino v škotskem parlamentu od njegove ustanovitve leta 1999. SNP je takrat obljubil, da bo izvedel referendum o neodvisnosti te pokrajine.

Izjave Salmonda bi lahko privedle do ustavnega spora z britansko vlado, čeprav pobuda za ločitev od Anglije v škotski javnosti še nima zadostne podpore.

Anketa, ki jo je decembra izvedel inštitut British Future, je pokazala, da si 54 odstotkov Škotov želi, da bi Škotska ostala del Velike Britanije, medtem ko jih 29 odstotkov podpira neodvisnost. V anketi je sodelovalo 497 ljudi.

Cameron je v nedeljo dejal, da bi bil zelo razočaran, če bi se Škotska ločila od Velike Britanije, ki jo je označil za najbolj uspešno partnerstvo v svetovni zgodovini.