V Belgiji so imeli na začetku leta množične izgrede zaradi ameriškega filma Nedolžnost muslimanov, ki je sprožil protiameriške proteste tudi v arabskih državah. Foto: Youtube
V Belgiji so imeli na začetku leta množične izgrede zaradi ameriškega filma Nedolžnost muslimanov, ki je sprožil protiameriške proteste tudi v arabskih državah. Foto: Youtube

Film Nedolžnost preroka: Življenje Mohameda z vidika nekdanjega muslimana naj bi bil na spletu objavljen 14. decembra. Zaradi njegove provokativne vsebine so belgijske oblasti že dvignile stopnjo nevarnosti terorističnega napada z dve na tri.
Med drugim so poostrili policijski nadzor v predelih države, kjer živijo večinoma priseljenci z Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Prav tako imajo pod nadzorom določene spletne strani.
Avtor filma nekdanji musliman
Snovalec filma je Pakistanec Imran Firasat, ki se je odpovedal muslimanski veri in danes živi v Španiji. "Če želimo izvedeti resnico islama, se moramo še bolj poglobiti v življenje Mohameda in ugotoviti, ali je bil v resnici Božji prerok ali pa je bil le nadlegovalec otrok, morilec in samooklicani prerok," je dejal v napovedniku filma.
Firasat je iskal svoj navdih pri pastorju Terryju Jonesu, ki je postal v javnosti opazen po svojih hujskaških protiislamskih govorih, 10. obletnico napada na poslovno stavbo dvojčkov v New Yorku 9. septembra pa je razglasil za "dan sežiga Korana".
Jones je na svojo spletno stran napisal: "Naša želja in upanje je, da bi lahko objavili fotografijo Mohameda, ki v preteklosti še ni bila videna in bi pomagala ljudem na Zahodu, tudi muslimanom, da bi bolje razumeli življenje in delo človeka, ki so ga imenovali Mohamed."
"Če bo potreben popravek, ga bomo naredili"
Glede na resnost razmer v Belgiji, se je Firasat odločil, da bo morda datum izida filma prestavil, da si ga bodo lahko ogledale tudi pristojne oblasti in zagotovile, "da v filmu ni nič takšnega, kar ni v skladu s pravico izražanja in da moj film ne bo povzročil nikakršne izgube za človeštvo … Če bodo pristojne oblasti ocenile, da film potrebuje popravek, ga bomo naredili," je zapisal na svoji strani na Youtubu.
Ob tem dodaja, da se ne boji "islamskega nasilja" in da je v preložitev objave filma privolil zaradi spoštovanja "do Evrope in svoje družine".